Mielipiteet

Veneilykulttuuri ja sen puute

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Loimijoen, Pyhäjärven ja Kuivajärven vesistö muodostaa Lounais-Hämeen alueen merkittävimmän vetovoimatekijän niille, jotka ovat kiinnostuneita mökkeilystä, asumisesta veden ääressä, veneilystä, kanoottiretkistä, kalastuksesta, uimisesta, vesilintujen tarkkailusta tai vain luonnosta nauttimisesta, siis tuhansille lounaishämäläisille.

Näistä yhden ryhmän (veneilijöiden) pieni osa ei taitamattomuuttaan, tietämättömyyttään tai välinpitämättömyyttään kunnioita muita vesistön käyttäjäryhmiä.

Kyseisellä alueella liikkuu ainakin satoja ellei tuhat venettä, jotka ovat pääosin joko soutuveneitä tai pienellä perämoottorilla tai sähkömoottorilla varustettuja ja perinteisiä keskimoottoriveneitä.

Veneiden joukkoon on tullut myös joukko ns. ”muskeliveneitä”, joiden nopeus ja tehot ovat jopa kymmenkertaisia (50 solmua ja 200…500 hv) ns. tavallisiin veneisiin verrattuna.

Kyseinen vesistö on tämänkokoisille veneille sopimaton. Ko. paatit sopivat paremmin vaikkapa Floridaan, Atlannin aalloille.

Mitä mieltä on veneilyssä, jossa koko järvi ajetaan päästä päähän muutamassa minuutissa ja saman tien takaisin?

Osa veneiden ajajista ei kunnioita kapeikossa (Loimijoki ja Saarensalmi) asetettuja nopeusrajoituksia ja vaarantaa näin muiden vesilläliikkujien turvallisuuden.

Millaista jälkeä syntyy, kun moninkerroin painavampi ja nopeampi vene törmää pienempään ?

Ylinopeutta ajavien veneiden aiheuttamat aallot ovat vaaraksi pienillä veneillä liikkuville sekä syövyttävät rantoja ja häiritsevät vesilintuja.

Osa veneilijöistä ei kunnioita muita vesistön käyttäjiä ja luonnon rauhaa, kun on hankkinut veneensä ilman äänenvaimentimia niin, että niiden ääni kantaa kilometrien päähän. Luulisi, että tällaisen ”ökyveneen” ostajalla olisi varaa ostaa veneeseensä myös äänenvaimentimet, vai meneekö koko tili polttoaineeseen?

Venekilpailuihinkin joudutaan hakemaan ns. melulupa, vaikka kilpaveneiden melu on selvästi näitä ”mopopoikien” isoja leluja hiljaisempaa, mutta näitä vanhoja ameriikan tuontipaatteja ei koske edes EU:n venedirektiivin melurajoitus.

Hyvää veneilykulttuuria on, että otetaan huomioon muut ja noudatetaan veneilyn sääntöjä ja nopeusrajoituksia.

Toivottavasti vastuulliset veneilijät, joita löytyy paljon mm. alueen veneseuroista, ”opastavat” näitä, jotka eivät vielä ole sisäistäneet, miten vesillä liikutaan muita kunnioittaen.

Koska virkavalta ei ehdi tälle pienelle vesistölle kouluttamaan veneilijöitä läsnäolollaan, on kulttuuriin oppimisen tapahduttava omin voimin tai sitten Airiston kaltaisen katastrofin kautta.

Uusimmat

Fingerpori

comic