Mielipiteet

Veroja ja puuhastelua Forssassa – Suurin ongelma kuitenkin koko touhussa on vaikeus nähdä soten vaikutus tulevaisuuteen

Ylintä päätösvaltaa käyttää kaupunginvaltuusto. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ylintä päätösvaltaa käyttää kaupunginvaltuusto. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kaupunginvaltuuston viime kokouksessa toin esille veroprosenteista päätettäessä, että on harmillista päättää niistä tässä vaiheessa, kun talousarvion laatiminen on vielä oleellisesti kesken. Tällaisella päätöksellä sidotaan kädet, jolloin vaihtoehdoksi jää vain leikkaukset, mikäli tasapainoisen talouden tavoite uhkaa jäädä saavuttamatta.

Koska alhainen veroprosentti tuntuu olevan valmistelijoille kunnia-asia ja onnistumisen mitta, se varmasti halutaan sinetöidä ensimmäisenä. Palveluiden leikkauksilla ei niin ole väliä, kun ei itse niitä käytä. Veroprosenttikeskustelussa monet pienituloiset ovat helposti valppaana, vaikkei päätetyt veroprosentit heitä usein edes koske. Tästä saataneen kiittää populisteja.

Talous vaikuttaa toisaalta sellaiselta, että veroista voi päättää jo tässä vaiheessa. Valtionosuudet ja tuet ovat hyvällä tasolla ainakin seuraavat kaksi vuotta. Tästä meille on kertonut mm. konsultti, jolta kaupunginhallitus päätti ostaa lisäpalveluita toivoen saavansa ulkopuolista näkökulmaa. Tästäkin keskusteltiin valtuuston kokouksessa.

Yhdyn siihen huomioon, kuinka helposti rahaa löytyy siihen, kun viranhaltijat tilaavat konsultilta selvityksiä, joiden tekeminen kuuluu heidän toimenkuvaansa. Ymmärrän toki senkin, että tilanne on nyt poikkeuksellinen ja että ulkopuolisen, kuntakentän laajasti tuntevan asiantuntijan näkemys on paikallaan, mutta en löydä viisautta siitä, että palveluilta ostetaan samalta asiantuntijalta, jonka analyysien pohjalta talousarviota on jo valmisteltu pitkälle. Järkevämpää olisi ollut hankkia näkemystä joltain toiselta asiantuntijalta, eikä laittaa munia yhteen koriin, mutta vähän sellainen käsitys tässä on muodostunut, ettei ketään muuta ole edes harkittu.

Suurin ongelma kuitenkin koko touhussa on vaikeus nähdä soten vaikutus tulevaisuuteen. Sotea ei tälläkään kertaa ole kiveen hakattu, eikä sen vaikutukset kuntatalouteen ole täysin selvät. Jos se nyt menee maaliin, se pistää koko kuntatalouden uusiksi. Siksi pitäisi pidättäytyä liian sitovilta ja pitkälle meneviltä suunnitelmilta ja ennemmin varautua erilaisiin mahdollisuuksiin. Valtuutettu Grahn-Laasonen näki tilaisuutensa vedota, että joukolla vastutettaisi koko Hykyn tuhoavaa sotea. Sinällään hauskaa, että juurihan yksityistetään-kaikki-Kokoomus yritti tuhota saman järjestelmän kaupallistamalla koko terveydenhuollon. Hykyn nähdäkseni uhkaa tuhota lähinnä Hyky itse luopumalla erikoissairaanhoidosta nyt, ennen sotea.

Tässä aiemmin olen ihmetellyt myös, mistä löytyy päätös ja kenen tekemänä, että Mattilan Samin ideoima lähinnä hautausmaalle kuuluva muistomerkki pystytetään torin laidalle. Kävi ilmi, ettei sellaista päätöstä kannata kaivella, sillä vasta nyt Mattila teki siitä valtuustoaloitteen. Tämä siis sen jälkeen, kun lehdistöä ja somea myöden asiasta on puhuttu, kuin se olisi jo varmaa. Ettei vain olisi populistipuolueen edustaja puhunut jo alkujaan omaansa leveämmällä suulla. Toivotan setämiesten aloitteelle karikkoista matkaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic