Mielipiteet

Veronkevennys ei pudota verokertymää – Perussuomalaiset ovat seuranneet "vanhojen valtapuolueiden kiimaista kilpajuoksua kauas vasemmalle"

Kuva: Pekka Aho
Kuva: Pekka Aho

Mitä enemmän verotetaan työtä, sitä vähemmän on työtä. Mitä enemmän verotetaan omaisuutta, sitä vähemmän on omaisuutta. Mitä vähemmän on työtä ja omaisuutta, sitä enemmän on avuntarvitsijoita julkisten palveluiden piirissä ja sitä vähemmän on maksajia. Näin se vaan menee, mutta tämä tosiasia ei tietenkään toteuta itseään absoluuttisesti samalla tavalla ja samalla sekunnilla joka niemessä, notkossa ja prosenttiyksikön kymmenyksessä.

Verokertymä kasvaa veroasteen mukana vain tiettyyn pisteeseen asti. Forssa on erinomainen esimerkki kaupungista, jossa tuloveroprosentti on heilahtanut jo tämän ns. Lafferin käyrän pimeälle puolelle. Viimeisin Forssan tekemä veronkiristys vuonna 2017 20,0% -> 20,5% ei kasvattanut verokertymää. Päinvastoin tilinpäätöskin näyttää kääntyneen kiristyksestä vuoden viiveellä alijäämäiseksi. En tunne Forssan taloutta syvemmin ja alijäämille voi löytyä suorempia syitä. Se on kuitenkin kiistatonta, että veronkiristys ei ole asiassa auttanut.

Humanitaarinen maahanmuutto ei ole merkityksetöntä. Luvuilla ei ole identiteettiä, numerot eivät ole rasisteja eikä raha valehtele. Tuoreimmat (2018) ja myös ainoat vertailukelpoiset luvut löytyvät Suomen Perustan kuntatilastoista. Forssassa oli 2018 vain 68 yli 14-vuotiasta isoista pakolaismaista tullutta maahanmuuttajaa (0,5%). Tämä hyvin pieni ryhmä nosti toimeentulotukea 162 000€, työttömyysetuuksia 450 000€ ja asumistukia 140 000€. Kyseessä ei ole mikään pieni puro, vaan suhde kantaväestöön on katastrofaalinen. Veroja kyseinen ryhmä ei luonnollisesti kerrytä.

Eurojen lisäksi sama ryhmä kuormittaa suhteessa kokoonsa moninkertaisesti myös kantaväestön kipeästi tarvitsemia sote-palveluita, oli sitten kyse neuvolapalveluista tai vaikka koronatartuntojen jäljityksestä tulkkeineen. Kyllä, osa rahasta tulee ja menee valtiolta, mutta sekin on meidän suomalaisten yhteistä rahaa, joka on kaikki jostain muusta pois. Miettikää sitä, kun pohditte seuraavan kerran koulujen luokkakokoja tai vanhustenhoidon resursseja.

Lopuksi. Kun siellä altaan punaisessa päässä on nykyään niin muodikasta pyrkiä leimaamaan perussuomalaisia oikeistoksi, niin antaa tulla vaan. Kai Suomeen edes yksi yrittäjien ja työntekijöiden puolue mahtuu?

Todettakoon silti, että eihän perussuomalaiset ole siirtyneet piiruakaan mihinkään suuntaan. Olemme ihan paikoillaan seuranneet vanhojen valtapuolueiden kiimaista kilpajuoksua kauas vasemmalle. Eihän meitä olisi edes olemassa ainakaan tässä kokoluokassa ilman muiden jättämää tyhjiötä.

Oikein hyvää pääsiäistä ja vaalikevättä myös sinne Kehräämön maisemiin!

Uusimmat

Fingerpori

comic