Mielipiteet

Vesi vanhin voitehista

Kaikenlainen ympäristön saastuttaminen on tietenkin pahasta ja hyviä toimenpiteitä olivat nuo, joita vastineen antaja Jorma Ikävalko (FL 5.9.) antoi. Sateisilla säillä pintamaata tietysti veden mukana kulkeutuu ja lähivesiin ravinteitakin menee.

Kirjoitukseen liittyvä Kokemäenjoki laskee Porin edustalle. Vaikka jokeen liittyy monia päästölähteitä niin maatalouden, teollisuuden kuin asutuksenkin osuudelta, niin Porin seudulla on merivesi paljon puhtaampaa kuin Suomenlahdella Helsingin edustalla. Siellä on pakko olla paljon muitakin päärehevöittäjiä kuin maatalous.

Kirjoitukseni jos huolella luki, niin siinähän sanoin vain, että levät ovat luonnosta peräisin, eivät niitä ihmiset kylvä. Sitä ei kielletty, etteivätkö ravinteet saisi leviä kasvamaan entistäkin paremmin.

Helsingissäkin pitäisi aloittaa ympäristön suojelutoimet ja vähentää ravinnepäästöjä. Politiikan parissa touhuava Mikael Jungner ehdotti, että Helsingistä pitäisi tehdä omavarainen ruuan suhteen. Vesi on tärkeä osa ruokaa eikä ilman vettä tuoteta ruokaa. Vesiomavarainen Helsinki olisi varmasti hyvä ympäristöteko! Lopetettaisiin haaskaamasta Päijännetunnelin kautta verovaroin johdettua maaseudun puhdasta juomavettä eikä johdettaisi sitä vessanpöntöstä ulosteitten seassa Helsingin edustan mereen.

Siirryttäisiin huusholleissakin kuivakäymälöihin ja vanhoihin ulkohuusseihin. Kiinteät jätökset voitaisiin käyttää lannoitteeksi kerrostalojen katolla tapahtuvaan viljelyyn ja nestemäinen erite voitaisiin puhdistuksen jälkeen juoda uudelleen, niin kuin esim. Hollannissa tehdään. Tuollainen aidosti ympäristöystävällinen elämä olisi haasteellisempaa mutta samalla se myös hillitsisi muuttohaluja pääkaupunkiseudulle ja pudottaisi asumisen hintaa.

Tuota Jungnerin ruokaomavaraista Helsinkiä voisi verrata siihen, kun New Yorkin katoilla jotain mehiläispesiä on ja salaattejakin joku kasvattelee, mutta aika pahasti on mittakaavat pielessä, jos kuvitellaan että Helsingin vapaa pinta- ala riittäisi tuottamaan ruuan yli 600 000 ihmiselle.

Hesarissa joku myös moitti maanviljelijöitä, kun eivät kuivana kesänä ajaneet tankkiautoilla vettä pelloilleen. Ei tainnut tietää, että 10 millin sadetta vastaava määrä hehtaarille on miljoona litraa vettä. Ja kuinka veden tasaisesti saisi pellolle levitettyä ilman ettei auto tallo koko peltoa. Ja kuinka paljon tuo lysti maksaisi, kun parhaillaankin viljelijät ovat talousvaikeuksissaan!?

Matti Hirvonen

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti