Mielipiteet

Vetoomus lounaishämäläisille

Lounais-Hämeen Pirtti valmistui talkootyönä 1940-luvun lopussa.

Lounais-Hämeen Pirtin 70-vuotisjuhlasta muodostui mieliin painuva kotiseutujuhla.

Puheissa muisteltiin ennen kaikkea prof. Esko Aaltosta, jonka syntymästä on tänä vuonna kulunut 125 vuotta. Hänen toimestaan on meillä edelleen Forssan Lehti, kirjapaino, Kotiseutuyhdistys, Kaukolanharjun näkötorni, Saaren kansanpuisto, L-H Pirtti ja Kotiseutuliitto.

Kun tähän vielä lisätään merkittävä professorin ura, ei vastaavaa varmasti löydy!

Tunnelmallisen juhlan ylle loi varjonsa Pirtin tulevaisuus. Tästä syystä vetoan lounaishämäläisiin Esko Aaltosen aikoinaan lausumin syntysanoin!

”Nyt on kysymys talkoohengestä, kulttuuriteosta ja koko Lounais-Hämeen omasta talosta. Siitä on tuleva historiallisen Lounais- Hämeen yhteinen juhlakeskus ja sitä elämänmuotoa palvova tyyssija, joka on jo tuttu teidänkin esi-isillenne.”

Toinen lainaus on Pirtin valmistuttua: ”Lounais-Hämeen Pirtti on oleva Suomen ensimmäinen uudenaikainen maakunnallinen kotiseututalo. Lounais-Hämeen 9 pitäjän yhteinen aikaansaannos, Sen aikaansaaminen on teko, joka omalta osaltaan on näyttävä tietä maaseutukulttuurin uudelle kehitykselle!”

Pirtin sääntöjen § 3,2 määrittelee säätiön tarkoituksen:

”Säätiön tulee Pirttiä keskuspaikkanaan käyttäen edistää Lounais-Hämeen pitäjien välistä yhteistyötä, alueen vanhan kansankulttuurin tutkimista, perinteiden ylläpitämistä ja kehittämistä sekä Lounais-Hämeen historian selvittämistä.”

Tätä ylevää tarkoitusta säätiö ei ole voinut toteuttaa, koska kaikki voimat ja varat ovat menneet Pirtin ylläpitoon.

Pirtin säätiön puheenjohtaja kiteytti loistavasti sen, mitä nyt tarvitaan: ”Jos professori Esko Aaltosen sukupolven tehtävä oli luoda perusta pirtille, meidän ja tulevien sukupolvien tehtävä on pitää tämä arvoisessaan kunnossa!”

Kun aikoinaan koottiin n. 5 milj. mk, ei pitäisi olla tänä päivänä mahdotonta löytää muutamia tuhansia vaikkapa kunnilta Pirtin ylläpitoon!

Pentti Kaunistokotiseutuneuvos

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic