Mielipiteet

Vielä ikäihmisten koulutuksesta – Kehittyvässä yhteiskunnassa ei enää tule toimeen ilman digiosaamista

Digineuvojien ohje on kokeilla rohkeasti eri laitteita. Kuva: Lassi Puhtimäki
Digineuvojien ohje on kokeilla rohkeasti eri laitteita. Kuva: Lassi Puhtimäki

Wahrenin-opisto ilmoitti, että ikäihmisten digikoulutus on siirretty koronan takia ajasta 11.3. myöhemmäksi. Oikea toimenpide nyt, kun Forssassakin on ollut enemmän koronatapauksia. Ikäihmisethän saavat nopeammin rokotukset kuin muut kansalaiset, joten eiköhän se koulutus vielä saada alkamaan.

Ilkka Kononen (FL 8.3.) on puuttunut aiempaan kirjoitukseeni, hyvä näin. Siitä siirrytään eteenpäin. Ei tosiaankaan ole ainoa kerta, kun näitä koulutuksia on järjestetty. Tarkoitus oli, että koneiden käytön opetuksesta aloitetaan ja korkeintaan 5:n henkilön ryhmässä. Siitä siirrytään eteenpäin ryhmä kerrallaan, kunnes tyydyttävä taso on saavutettu. Enemmän osaavat voivat olla eri lähtötasoissa.

Koulutus on kyllä kaikille tarpeeseen. Oman kokemukseni perusteella voin sanoa, ettei ikäihmisille ole ainakaan täällä yhteiskunnan kustantamana annettu kovin perusteellista koulutusta tähän digimaailmaan.

Olin mukana parissa kirjastossa tapahtuneessa digikoulutuksessa ja totesin, ettei siellä yleistä kaikille kattavaa opastusta annettu, paria ihmistä autettiin, kun oli koneen kanssa ongelmia. Muiden olotila oli passiivinen eikä selvinnyt sekään, miten apu tuli näille kahdelle. Kymmenkunta avun tarvitsijaa lähti pois ja totesi, ettei tämä vastannut luvattua digiopastusta. Olihan se ihan hyvä näille opastetuille, mutta olisi kannattanut ilmoittaa etukäteen, millaisesta opastuksesta on kyse. Autoin yhtä osallistujaa samalla, kun näitä kahta opetettiin. Käytiin läpi tekstien ja muiden asioiden ongelmat tallentamiseen ym. loppuun saakka.

Tietosuojasta Ilkka Kononen myös mainitsi. Hyvä niin, sillä ei missään tapauksessa kenellekään saa näyttää pankkitunnuksia, vaan itse suojattuna laittaa ne paikalleen. Tämäkin on monelle vielä oppimatta, opastamalla senkin oppii. En kerää sulkia hattuuni, vaan ykkösasia on, että henkilö saa juuri sellaisen opastuksen, kuin tarvitsee.

Minulle on tärkein asia siirtää osaamiseni eteenpäin ja en siitä ole kantanut minkäänlaista maksua. Pidinhän hopeakorujen kurssia yli kuusi vuotta keräämättä keneltäkään ohjausmaksua. Ei siellä kukaan osallistujista moittinut minua. Osallistujia oli 65 eri opiskelijaa kauden aikana. No, ne ajat ovat jo menneisyyttä eikä sitä kannata enää muistella.

Kehittyvässä yhteiskunnassa ei enää tule toimeen eikä pysy mukana ilman digiosaamista. Työssäkäyvää väestöä, opiskelijoita, koululaisia, pakolaisia ja jopa vankeja koulutetaan digimaailmaan. Halutaanko jättää vanhempi sukupolvi yhteiskunnan toimintojen ulkopuolelle?

Ystävällisin terveisin

Uusimmat

Fingerpori

comic