Mielipiteet

Vielä kerran Monikylästä! Olisikohan Forssassa syytä selvittää koko murheellinen prosessi alusta alkaen ihan tulevaisuuden varalta?

Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Olen odottanut muutaman päivän, että joku fiksu virka- tai luottamushenkilö ottaisi kantaa ”rähinöitsijöiden” (Sain itsekin yhden uuden nimityksen monien muiden seuraksi!) kannanottoihin koulukeskustelussa. Hiljaista on ollut!

Kiitokset Minna Lintoselle (FL 16.5.) taas kerran asiallisesta kirjoituksesta. Nyt ainakin itselläni on selvillä kaikki palapelin osat asiassa ja loppupäätelmä on tosi murheellinen. Olisikohan Forssassakin syytä selvittää koko prosessi alusta alkaen? Siitä ei rakennuksen kohdalla ole enää mitään hyötyä, eikä kukan joudu siitä vastuuseen, mutta tulevaisuudessa ehkä hyötyä olisi!

Lintosen selvityksessä oli taas pelkkää asiaa. Yksi tosi murheellinen toteamus on se, että muutamassa vuodessa erityisoppilaiden määrä on noussut jyrkästi. Nousu on ollut tiedossa jo pitkään. Ja suunnitellun kaltaisella koulupolitiikalla tuotetaan lisää ongelmia.

Vaikeudet alkavat jo ennen kouluun tuloa! Esimerkkinä olkoon eräs pieni maalaiskunta, jossa esim. esikouluryhmän lapsista on testattu jo puolet ennen sinne tuloa. Tähän on syynä harjoitettu lapsi- ja perhepolitiikka. Korjausten on lähdettävä sieltä.

Monikylän toiminta aiheuttaa jo rakenteellisesti lapsille monenlaisia henkisiä ongelmia. Eräs on se, että heillä ei ole omaa tilaa ja sosiaalista ryhmää, vaan juostaan paikasta toiseen ja ryhmästä toiseen, jos lisäksi kaikki ”haihattelut” toteutetaan. Lasten pahoinvointi lisääntyy koulussakin!

Muuan opettaja kirjoitti lyhyissä (FL 18.5.) kielteisistä kokemuksistaan muunneltavista oppimisympäristöistä. Toinen opettaja kertoi, että vasta muutaman tunnin kotonaolon jälkeen olo alkaa olla sellainen, että pystyy kunnolla aloittamaan kotityöt. Opettajista suuri osa harkitseekin alan vaihtoa jo nyt. Tulevat kaavailut ja uudistukset aiheuttaisivat siihen lisäpainetta, johon meillä ei ole varaa. Päteviä opettajia ei voi tuoda ulkomailta!

Loppupäätelmänä tällä hetkellä kouluasiassa on se, että Talsoilan koulun lakkauttaminen aiheuttaisi kuntalaisille ja suurelle osalle lapsista sellaista vahinkoa, johon luottamus- ja virkahenkilöillä ei kuntalaisten palvelijoina ole mielestäni varaa!

Talsoilan koulua ei siis lopeteta lähivuosina!

Uusimmat

Fingerpori

comic