Mielipiteet

Vielä Tammelan surkeudesta

Voi voi sentään, kun Tammelan taloustilanne on päässyt huonoksi. Säästää pitäisi ja syy tähän surkeuteen on haja-asutusalueen vanhat kyläkoulut. Ei ole kuulemma totuttu säästöihin, eikö nyt ole korkea aika opetella.

Kyllähän meitin päättäjät lääkkeen tähän ongelmaan kertovat tietävänsä, se on kyläkoulujen sulkeminen ja muutaman miljoonan velan ottaminen uuden keskuskoulun rakentamiseksi kirkonkylälle, siitähän se apu tuleekin, ainakin lapsia kuskaaville takseille ja muille liikennöitsijöille. Eikö olisi edullisempaa maksaa parille opettajalle kilometrikorvaus oman auton käytöstä, elleivät suostu asumaan koulun asunnossa kuten ennen?

Kyläkoulujen kulurakenne on lehden tietojen mukaan kestämätön, miksei myös homeinen, sitähän aina käytetään yhtenä syynä. Olisi todella mukava saada lukea lehdestä puolueettomasti laadittu vertailu vanhojen kyläkoulujen kuluista uuden suunnittelun rinnalla.

Olisihan sitä mukava näin liesjärviläisenä lukea, kuinka paljon rahaa on kunnan kassaan kertynyt tän meitinkin koulun sulkemisesta, vai menikö kaikki säästöt tuon Tannisen museon siirtoon kansanpuistoon.

Kun toi mun isoisoisäni aikoinaan aloitti kuntalaisten lukemaan opettamisen tuolla Juuriniemessä, taisi tehdä pahasti, kun nyt on kunta melkein konkurssissa koulutuksen takia. Eiks myös valtion pitäisi korvata kunnille opetuksesta aiheutuneita kuluja? Voisko joku kertoa myös niistä näin julkisesti.

Vaikka en noita kyselemiäni lukuja tunnekaan, olen sitä mieltä, että kunnan kulurakennetta pitäisi vähentää muilta osin kuin kyläkoulujen osalta, tietysti sielläkin täytyy olla tarkkana ja onhan niitä kai vähennettykin, näin minusta ainakin joitakin palveluja käyttävänä kuntalaisena tuntuu. Esim. toi hammashoito, kuinka hyvää ja nopeaa se oli vielä 5 vuotta sitten.

Mutta sitten tapahtui jotain käsittämätöntä, ajanvarauksessa ei ollut enää yhtään vapaita aikoja kuin kolmen kuukauden päästä. En ymmärrä, ei ollut aikoja, ei myöskään odottavia potilaita odotushuoneessa.

Ehdotankin Tammelan päättäjille, että jos haluatte säästää koulumenoissa, niin vuokratkaa iso teltta ja laittakaa se kunnantalon pihaan aina sen 9 kk:n ajaksi, jonka kouluvuosi kestää. Taikka eikö vielä viisaampaa olisi kuskata oppilaat sieltä keskustan koululta noihin kyläkouluihin ja sulkea se, eikö se sama säästö syntyisi siitä, eikä tarvitsisi palveluja heikentää tai tottua säästämään?

En jaksa uskoa että syyllistämällä kyläkoulujen puolustajat löydätte sitä ”viisastenkiveä”, joka kurimukselta pelastaa. Turha on väittää heidän yksin rakentaneen ko. yhtälön, lienette siinä olleen itsekin mukana ja lopettamalla loputkin syrjäkylien palvelut viette ns. pitkässä juoksussa ”leivän” itseltännekin.

Voin entisenä syrjäkylän yrittäjänä hiukan valottaa teille tätä meneillä olevaa kehitystä, kun yli neljännesvuosisata sitten oli Liesjärventien varrella Loukusta Taloseen yrityksiä ja yrittäjiä rapiat 30, on heitä tänään 8 tai 9. En väitä vähennyksen johtuvan yksinomaan koulun sulkemisesta, mutta osansa on silläkin ollut palvelujen ja ihmisten katoon.

Tyhmänä olen luullut, että teidän kunnan päättäjien tulisi toimia tasapuolisesti kunnan kaikkien osien ja asukkaiden parhaaksi.

Uskon silti, että luonto hoitaa kaiken, vaikka usein vasta sen vaikeimman kautta. Ollaan sovussa, ollaan ystäviä.

Moorjens sano heippa

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic