Mielipiteet

Sanni Grahn-Laasonen (kok.): Vieläkään ei ole liian myöhäistä tarttua presidentin ehdotukseen – Nyrkki ei uhkaisi demokraattista järjestelmää

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Seppo Vuorio kysyi Forssan Lehdessä (10.3.) sunnuntain kolumniini viitaten, mikä olisi tasavallan presidentin vuosi sitten ehdottaman ”koronanyrkin” rooli ja kuka valvoisi sen toiminnan laillisuutta.

Näihin kysymyksiin löytyy vastauksia presidentti Sauli Niinistön pääministeri Sanna Marinille lähettämästä viestistä, joka on julkaistu esitettyjen tietopyyntöjen jälkeen presidentinkanslian sivuilla.

Viesti on aika tarkkaan vuoden takaa ajalta, jolloin koronatilanne Suomessakin vakavoitui.

Presidentti esitti tuolloin operatiivisen ”nyrkin” perustamista: ”Teiltä vaaditaan kovia päätöksiä ja niitä on myös tehty. Kovat päätökset eivät kuitenkaan yksin riitä, on johdettava myös operatiivisesti ja huolehdittava, että kokonaistilanne on vähintään tiedossa, mieluiten hallittavissa”, hän kirjoitti.

Presidentti kiinnitti huomiota siihen, että operatiivinen puoli vaatii ennakkotyötä, jotta jo päätöstä tehtäessä tiedetään mihin käytännön toimiin koneisto ryhtyy.

”Hyvin kootun kriisiryhmän” tehtävänä olisi presidentin mukaan ”kartoittaa ongelmat, hankkia tiedot, kerätä julkisen ja yksityisen osaaminen ja esittää sitten maan hallitukselle tilannekuvaa ja ehdottaa toimenpiteitä”.

Presidentti ei siis esittänyt, että nyrkki olisi päätöksiä tekevä elin. Tältä osin Seppo Vuorion viittaukset laillisuusongelmiin ja jopa Putiniin, Lukashenkaan, Orbaniin ja Erdoganiin menevät pahasti ohi ja tuntuvat tahalliselta väärinymmärtämiseltä.

Minun on vaikea ajatella, että Niinistö juristitaustallaan ja oikeusvaltion puolustamisen historiallaan esittäisi mitään demokraattista järjestelmäämme uhkaavaa – eikä esittänytkään.

Niinistö vieläpä korosti, että nyrkin perustaminen ei olisi hallitukselta pois, vaan lisää. ”Tilanteen kehittyminen tuo tullessaan varmasti haasteita, joita emme osaa ennakoida. Hallituksella on valtavasti töitä lainsäädännön ja yleisten määräysten kehittelyssä. Tiiviisti käytännön asioissa työskentelevä ryhmä takaisi, että rattaat pyörivät säädettyyn tahtiin”, hän kirjoitti.

Kun katsomme, mitä tämän kirjeen päiväyksen jälkeen on tapahtunut – vaikeudet lentokentillä, ongelmat maskien saatavuuden ja maskisuositusten kanssa, perustuslakiongelmiin karahtaneet ja viivästyneet hallituksen esitykset ja viranomaisten erilaiset tulkinnat – presidentin ehdottamasta ”nyrkistä” olisi ollut hyötyä.

Juuri nyt huolestuttaa mm. edelleen vuotava raja, josta virusvariantit päästettiin leviämään maahamme.

Suomi on selvinnyt koronasta verrattain hyvin, mutta tilanne ei ole ohi. Ihmiset alkavat ymmärrettävästi väsyä. Vieläkään ei ole liian myöhäistä tarttua presidentin ehdotukseen ja huolehtia, että eri viranomaisten yhteispeli on koordinoitua ja että ”rattaat pyörivät säädettyyn tahtiin”.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic