Mielipiteet

Vihapuhe vallankäytön välineenä

Tieto lisää tuskaa ja pelko aiheuttaa ahdistusta. Tietoa ja totuutta voidaan vääristellä, varsinkin nykyajan tietotekniikalla se on helppoa ja nopeaa. Vaarallisella tiellä ollaan, kun suurvallan johtaja käyttää vihapuhetta tiedon vääristelyyn.

Vihapuhe luo pelon ilmapiirin, jossa yksinkertaisia väittämiä esittävä karismaattinen henkilö nostetaan messiaan, maailman pelastajan, asemaan. Karu esimerkki historiasta: Adolf Hitler kohosi korpraalin arvomerkit kauluslaatoissaan suurvallan johtoon vihapuheitten ”ansiosta”. Lopputuloksena näistä puheista oli kymmenet miljoonat kuolleet ihmiset ja henkiinjääneitten sotatraumat, jotka vaikuttavat vieläkin sukupolvien takaa nykyihmisiin asti.

Suurvalta-aseman säilyttäminen edellyttää muitten kansojen alistamista joko fyysisesti tai henkisesti. Vanhat suurvallat, Yhdysvallat ja Venäjä, osaavat molemmat keinot. Nouseva suurvalta Kiina on taitava luomaan alistussuhteita talouden kautta.

Viha ja rakkaus kuuluvat yhteen, kulkevathan ne aviopuolisoittenkin matkassa. Suomelle rakas vihollinen on Ruotsi, varsinkin urheilukentillä. Epävakaassa maailmassa Ruotsi on Suomelle myös henkisesti lähin naapuri. Vihapuheitakin maitten välillä on ollut, mutta traumoja niistä ei ole jäänyt.

Paavo Nurmi julistettiin ammattilaiseksi vuoden 1932 olympialaisten alla ruotsalaisten toimesta lopettaen Nurmen uran olympiakentillä. Urheiluliiton johdossa ollut Urho Kekkonen katkaisi tapauksen johdosta urheilusuhteet vuosiksi maitten välillä. Myöhemmin Kekkonen ja Ruotsin kuningasperhe olivat sydänystäviä.

Tiivis yhteistyö puolustusasehankinnoissa Ruotsin kanssa on kannatettavaa. Sotakoneitten hankinta johtaa sitoutumiseen vuosikymmeniksi eteenpäin koneitten toimittajaan. Huoltoa, koneitten päivittämistä uuteen tekniikkaan sekä lentäjien koulutusta riittää.

Suurvalta, joka on valinnut johtajakseen vihapuheen taitajan, on sen sijaan arveluttava kumppani.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti