Mielipiteet

Vihdoinkin passit länsirajalle

Matti Posion mielestä nyt toteutuu rajat kiinni -vaatijoiden toive (FL 17.3.). Ainakin itse olen kaivannut vain henkilöliikenteen rajatarkastuksia kaikille rajoille. Nykyinen epidemian pysäyttämiseksi määrätty matkustuskielto on muistutus Itä-Euroopan sosialistidiktatuureista Neuvostoliitosta Bulgariaan ennen vuotta 1989.

Olin 70-luvun alussa vuoden työssä rakennuksilla Frankfurtissa (am Main) ja kun lähdin kesälomalla käymään Suomessa, oli täysi työ vakuuttaa pomolleni, että minut tosiaankin päästettäisiin takaisin Länsi-Saksaan Suomesta. Maatamme pidettiin syystäkin osana idän imperiumia. Kuitenkin Suomen passilla matkustin Eurooppaa ristiin rastiin ja Marokkoonkin pääsin tavanomaisen rajatarkastuksen jälkeen.

Posion kuvailemaan matkustuskieltojen rajat kiinni -maahan pääsin tutustumaan 70-luvun puolivälissä. Sosialistinen Saksa (DDR) tarjosi Pohjoismaiden saksan opiskelijoille mahdollisuuden osallistua kahden viikon kurssille Erfurtissa. Luento- ja vierailuohjelmien tarkoitus oli tutustuttaa kurssilaiset sosialismin saavutuksiin. Koska kurssilaisia ei valittu puoluekannan perusteella, kurssista tulikin mielenkiintoinen.

Varsinkin norjalainen saksanopettaja toi kriittisillä kysymyksillään näkyviin propagandististen käsitteiden onttouden. Yleensä Itä-Saksan vierailijoista suuri osa tuli lännen ”veljespuolueista” ja siksi rehellinen keskustelu ihmisten kanssa oli aluksi vaikeaa. Mieleen jäi kuitenkin ravintolassa vaarallisen avoimeksi heittäytyneen miehen toteamus: ”Kun pääsisi edes tunniksi länteen.” Suomen passin haltijana olin hävettävän hyväosainen.

Kurssioppaamme Goethen Weimarissa kertoi uskaliaan, mutta ytimekkään anekdootin Saksojen rajalta. Lännen vartija syö banaania (idässä ei saatavilla) ja huutaa idän puolelle: ”Teillä ei ole banaaneja.” Itä vastaa: ”Teilläpä ei ole sosialismia.” Länsi: ”Kyllä pian on meilläkin.” Itä: ”Sitten teilläkään ei ole banaaneja.” Banaanin tilalle voi vaihtaa vaikkapa matkustus- tai sananvapauden.

Uusimmat

Fingerpori

comic