Mielipiteet

Mielipide: Vihreät niityt ja vireä maaseutu luovat huoltovarmuutta! – Hyvinvointia rahoitetaan Suomeen jäävällä katteella

Heta Halonen on uusi tangokuningatar ja Keijo Hietikko tangokuningas. Kuva: Krista Luoma

Tangomarkkinat synnytti taas kaksi uutta kuninkaallista prinsseineen ja prinsessoineen.

Tänä vuonna enemmän kuin koskaan yleisö peräsi tapahtuman puhdasoppisuutta. Tottahan se on, että rock sopii Tangomarkkinoille yhtä hyvin kuin Haloo Helsinki Savonlinnaan tai Poriin. Tähän on tultu tapahtumien jouduttua tinkimään omista arvoistaan talouden pakottamina.

Yhä useampaan tapahtumaan liittyy ulkomainen kumppanuus ja pääoma, joilla on oikeus edistää vain omaa talouttaan. Hyvinvointia ei rahoiteta liikevaihdolla, vaan Suomeen jäävällä katteella. Luovan talouden ammattiväki ehti jo herätä toiveikkuuteen, kun Tapahtumateollisuus ry hämmästytti elinkeinoministerin tapahtumien miljardien taloudesta. Tämän lisänä tapahtumat tuottavat alueen yrityksille moninkertaisesti, ja niiden vaikutus artistien brändeille on investointia tulevaisuuteen.

Esim. kun löysimme Jaakko Tepon 1979 Nilsiän vitsifestivaaleilta, syntyi uutta historiaa ja satoja miljoonia verotuloja liiketoiminnoista sekä pubikeikoilla juoduista oluista. Nyt enää muutama kassamagneetiksi trimmattu tähti kiertää ja rahastaa aluetalouksia tähtitieteellisillä laskutuksilla. Muiden taiteilijoiden talous ja tähteys himmenee, entiset kuninkaalliset ja kisavoittajat mukaan luettuina.

Pikarahastus ja kertakäyttökulttuuri kuivattavat luovuuden lähteet, sillä määrää ja laatua syntyy vain määrään ja laatuun panostamisella. Ulkomaisilla toimijoilla ei ole mieltä satsata Suomeen jäävään tuottavuuteen. Siksi vitsit on vähissä, eikä humppa tuo taloutta Lappeenrantaan.

Ministerien täytyy voida selvittää, minkämaalainen ketunhäntä milläkin lobbarilla on kainalossaan! Valtaosa valtion viihteelle tarjoamista lääkityksistä menee väärään kurkkuun. Suomen Luova Talous (SULT) ry ja sen jäsen SOLO ry ajavat puhtaasti Suomen etua. Voittoa olisi jo se, että täytetään se tyhjä tila, minkä nykyinen ryöstöviljely jättää hyödyntämättä.

Viihteeseen sijoitettu euro tulee monella tavoin ja monikymmenkertaisesti valtiolle takaisin, mutta tämä edellyttää päättäjiltä laajempaa ymmärtämistä ja sitoutumista kotimarkkinakehittämiseen.

Erkki Puumalainen

Poptori Oy:n toimitusjohtaja

SULT ry:n hallituksen jäsen

Uusimmat

Fingerpori

comic