Mielipiteet

Viina vie järjen ja huumeet tuo aaveet

Ihmiskunnan riesana on kaksi ainetta, jotka oikein käytettynä saattaisivat olla asioita, joista olisi iloa ja vaihtelua ihmisten elämään. Jotka väärin ja liikaa käytettyinä tuovat ihmisille suuria murheita ja paljon onnettomuutta, kärsimyksiä ja taloudellisia vaikeuksia. Väärinkäytön jatkuessa terveyden menetys on varma ja lopulta sammuu koko yhdistelmä. Tämän yhdistelmän nimi on ihminen, viina ja huumeet.

Viina on tislaamalla, käymisen tuloksena, taikka nykyisin jo kemiallisesti laboratoriossa syntyvä huumaava aine, jonka käyttöä lähes jokainen aikuinen ihminen on elämänsä jossain vaiheessa kokeillut. Viina, jota myös sen sivistyneemmällä nimellä alkoholiksi kutsutaan, on aine joka vaikuttaa ihmisten keskushermostoon. Nautittu pieni määrä alkoholia väkevänä tai hyvin laimennettuna ei vielä näytä pahoja puoliaan, vaan ne tulevat räikeinä esiin useiden päivien, jopa viikkojen käytön jälkeen.

Onko viina vienyt ihmiseltä järjen, kun täytyy avutonta ihmistä tappaakseen tökkiä puukolla jopa parikymmentä kertaa? Viikon – kaksi jatkunut alkoholin käyttö vie terveyden lisäksi suuren summan rahaa, jolle nykyajan rahan varassa tapahtuvassa elämässä olisi ollut parempaakin käyttöä.

Huumeet ovat lisääntyvä menoerä monen suomalaisen lompakossa. Siinä tuotelajissa Suomi ei ole läheskään omavarainen, vaan tabut tuodaan ulkomailta ja jokainen välikäsi lisää pillereiden ja pulverien hintaan oman osuutensa, joten hinta on tavallisen tallaajan näkökulmasta katsottuna taivaissa.

On yleisessä tiedossa, että huumeet ovat myrkkyä, joka kaappaa ihmisen orjakseen jo ensimmäisen käytön jälkeen. Kokenut huumediileri antaa maistiaisiksi, ja ilmaiseksi pienen annoksen uudelle kokemattomalle, joka syötin nautittuaan on tietämättään koukussa. Uusia annoksia kyllä löytyy maksua vastaan vaikka kuinka paljon.

Seuraavat vaiheet ovatkin sitten sitä murheellisempaa puolta. Joudumme lukemaan lehdistä, taikka näkemään televisiosta kuvia kumollaan ojassa olevasta autosta, josta löytyi neljä vainajaa. Onneksi nämä suru-uutiset eivät ole jokapäiväisiä, mutta pienellä aikavälillä tapahtuneena ne järkyttävät liian monia perheitä ja tapahtumissa mukana olleiden omaisia ja läheisiä.

Kuoleman kolareille ei aina löydy järkevää syytä vaan lopputulemaksi jää, että autolla on ollut tilanteeseen nähden kohtuuton nopeus. Alkoholilla ei ollut osuutta, mutta huumetesti ei ollut puhdas. Onko kuljettaja yrittänyt kovalla vauhdilla tavoittaa, vai onko paennut häntä kiinni yrittävää aavetta? Vastauksia kysymyksiin ei kukaan älyttömän kovaa ylinopeutta ajanut ole jäänyt kertomaan.

Toivotan kaikille lukijoille Hyvää Uutta Vuotta! Erityistoivomus heille, jotka tulevissa vaaleissa pyrkivät asioista päättäville paikoille, tekemään kaikkensa alkoholin ja huumeiden käytöstä aiheutuvien haittojen vähentämiseksi.

Erkki Kaakinen

Uusimmat

Fingerpori

comic