Mielipiteet

Viisas väistää

Forssan Lehden pääkirjoitus lauantaina (13.10) otsikolla “Olisi hyvää muistaa, että viisas väistää” ja päätoimittajan kolumni, “Sählinki seis, tule apuun Sauli!” sisältävät asiaa, johon viisaan ihmisen on helppo yhtyä. En lähde tässä toistamaan em. kirjoituksia, vaan perustelen niitä. On sitten kyseessä kahden henkilön kohtaaminen, tai porukoiden kohtaaminen tappelutarkoituksessa, että kyllä nyt näytetään niille ja varustuksena on puukot ja puntarit, sekä monenlaiset välineet sanojen tehon lisäämiseksi, niin silloin on viisas se, joka väistää.

Kyseisessä kiistassa ovat vastakkain maan hallitus, joka pyytää apua eduskunnalta ja palkansaajajärjestöt, jotka pyytävät apua kansalta ja poliittisilta puolueilta. Riidan lopputulos voi olla, että häviäjä on koko Suomi ja sen yksittäiset kansalaiset, siis ihmiset ja yritykset. Olkoon kiistan lopputulos mikä hyvänsä, niin sitä muistellaan ja letkautellaan vielä monien vuosien kuluttua, kuten tehdään nytkin, kun sanotaan, entisen pääministerin nimi ja syytetään, että hänen aikana tehtiin niin ja niin. Kiistan aikana voi käydä niinkin, että koko Suomi pysähtyy, mitä se vaikuttaa Suomen kaupankäyntiin ja uskottavuuteen ulkomailla, kukin voi vain arvailla.

Pääministeri Sipilän ja hänen hallituksensa mielestä on nyt pakko mennä niin pitkälle, että eduskunnan apua pyydetään ja uskoo saavansa eduskunnan tuen jukuripäisyydelleen. Ei tule mieleen väistäminen, joka jälkeen hän voisi jatkaa hallituksensa voimin maan johtamista ja jos irtisanomisoikeuden muuttamin on kovin tärkeää, voisihan asiaan palata myöhemmin. Kansalla on onneksi tulevissa vaaleissa tilaisuus sanoa viimeinen sana tähän jumittuneeseen kiistaan.

Erkki Kaakinen

Uusimmat

Fingerpori

comic