Mielipiteet

Viritetään yrityksemme tulevaisuuden työkiireisiin – Toivottavasti valtiovalta osaa nyt kohdistaa tukitoimet tasapuolisesti

Ravintolat ovat taas kovilla. Kuva: Arttu Laitala
Ravintolat ovat taas kovilla. Kuva: Arttu Laitala

Kiristyneen epidemiatilanteen vuoksi viime keväänä valtion johto teki kiitettävästi nopeita ja radikaaleja ratkaisuja yritysten toimintaedellytysten turvaamiseksi. Räätälöidyillä joustoilla, nopeilla lomauttamismahdollisuuksilla ja jopa konkurssisuojalla oli selkeä yrityksiin kohdistuva positiivinen vaikutus. Lisäksi tarjottiin yrityksille ennen näkemättömän avokätisesti yritystukia niin kehittämiseen kuin palkkakustannuksiinkin.

Avustusta sai yllättävän helposti ja sen vuoksi osumatarkkuus oikeaan kohteeseen ei ihan mennyt nappiin. Nyt ehkä joudutaan perimään erityisesti kehittämisavustuksia takaisin, ja toivottavasti se tapahtuu hallitusti ajan kanssa tilanteiden normalisoiduttua.

Erityisesti ravintola-alaan rajoitukset iskevät ehkä kaikista kovimmin ja linja tuntuu jatkuvan. Lisäksi AVI:n puutteellisen tiedottamisen vuoksi ravintoloiden pitäjät ovat joutuneet hakemaan tietoa milloin mistäkin. Ne ketkä muistavat ja ovat kokeneet 90 -luvun laman, niin tietävät, kuinka konkurssiaalto voi pyyhkiä yrityskentän ylitse säälimättä jättäen jälkeensä vuosikymmeniksi velkaantuneita ja sairastuneita yrittäjiä. Silloin ei toimialoilla ollut merkitystä ja rahallisesta avusta ei ollut tietoakaan. Yrittäjien henkisestä tasapainosta kyllä hiukan yritettiin huolehtia siinä aina kuitenkaan onnistumatta. Toisaalta se aika kyllä opetti ja joiltakin osin voi samoja viitteitä nähdä myös nyt.

Valtiovalta on edelleen jatkamassa tukitoimia ja hyvä niin. Toivottavasti virheistä on opittu ja toimet osataan kohdistaa tasapuolisesti niitä oikeasti tarvitseville. Tähän kriisiin valtio ottaa niin paljon velkaa, että sitä summaa on vaikea ymmärtää.

Valtio on tukenut jopa kuntia varsin runsaskätisesti. Forssaan kohdistuva tukipotti on noin 4 miljoonaa euroa. Kokonaisuuden näkeminen vaan tuntuu helposti hämärtyvän, kun tuon tukipotin jakajia löytyy lähes joka taholta. Jopa yrittäjät ovat omalta osaltaan esittäneet vaatimuksia siitä, kuinka tuo raha pitäisi kohdistaa.

Vanha viisaus siitä, että laitetaan sukan varteen odottamaan pahempia aikoja, olisi nyt kyllä paikallaan. Niitä aikoja on kuntatalouteenkin vielä tulossa. Kaupungin pitää skarpata erityisesti hankintojen kohdentamisessa, sillä kilpailutettavien hankintojen kokonaisarvo taitaa olla lähes 20 milj. Hankinnoista pitää mahdollisimman suuri osa jäädä seutukunnalle elvyttävänä toimenpiteenä.

Yrittäjyydessä on omat riskinsä, mutta se käsittää myös rajattomat mahdollisuudet. Yrittäjien luonteeseen ei pitäisi kuulua voivottelu tai pelottelu. Vahvimpia ominaisuuksia on eteenpäin katsominen, uusien businessmahdollisuuksien kehittely ja sopeutumiskyky. Kaikki yritykset ovat erilaisia ja lähtevät uuteen tulevaan eri lähtökohdista. Se miten tästä selvitään, on ajan kysymys.

Korona tulee varmasti helpottumaan ja silloin alkaa purkautua epidemian aikana syntyneet patoutuneet tarpeet. Yritykset tulevat saamaan niistä varmasti osansa. Viritellään nyt yrityksiämme siihen kuntoon, että voimme jatkossa työllistää ja ottaa vastaan tulevaisuuden työkiireet.

Uusimmat

Fingerpori

comic