Mielipiteet

Visioiden vankeina

Kovin on muuttunut keskustelujen vireet siitä, kun vielä vuosi sitten sai puolustaa työttömien asemaa ja tukia tarvitsevien oikeuksia sellaisille ihmisille, joille oli onnistuneesti uskoteltu menestyksen juontavan omasta tahdosta, ja joille tukien tarve oli selvä merkki laiskuudesta. Nyt sitten, kun korona pisti maailman polvilleen ja kävi selväksi omakohtaisesti, ettei se pärjääminen olekaan kiinni pelkästä tahdosta eikä ahdinko seurausta laiskuudesta, ollaan kyllä vaatimassa vahvaa valtion roolia paitsi kertomaan miten toimia myös tahona, joka tukee vaikeassa tilanteessa. Tuli sellainen sosialismin pikakurssi, että siinä moni aiempine asenteineen aika kummissaan.

Tokkopa se kuitenkaan mieleen jää, ellei tilanne sitten pitkity odottamattomasti.

Koska olemme penänneet avoimempaa tiedonjakoa koko koronakriisin ajan, kuuntelimme ihmettelen Kokoomuksen viime valtuuston kokouksessa tekemää aloitetta, jossa käytännössä luvattiin lisää tukea kaikkeen urheilutoimintaan – mainiten kuitenkin vain harvoja tahoja. Kummaksuimme myös aloitteen saamaa palstatilaa pohtien, eikö eikä kaupungin talouden tilasta oikeasti tiedetä vai eikö siitä vain välitetä.

Tämän vuoden talousarvio on jo nyt miljoonia alijäämäinen, eikä vielä ole edes puolta vuodesta kulunut. Tasapainoiseksi se rakennettiin, mutta uusiksi meni siinä missä useimpien suunnitelmat keväästä ja kesästä muutenkin. Tämä ei ole mielipide: Tieto on jokaisen valtuutetun saatavilla, eikä se jätä varaa kuin selityksille, visioille ja lupauksille, joille ei voi antaa katetta. Ensi vuodelle on tällä menolla tulossa valtavat sopeutustoimet, mikä käytännössä tarkoittaa palveluverkon karsimista ja irtisanomisia. Ja paljon. Ostovoima on välttämätön, jotta talouden rattaat pysyvät liikkeessä ja mittavat julkiset säästöt hyydyttää ne tehokkaasti. Siihen ei ole varaa.

Meillä on kuitenkin myös toivoa, sillä kaksi isoa lainaa erääntyy alle kahdessa vuodessa. Niiden tuomien säästöjen turvin on tarkoitus rakentaa monitoimitalo, jonka puolesta useat meistäkin on puhuneet, koska taloudellisesti se vaikutti järkevältä. Tämä tilanne kuitenkin on muuttanut kaiken. Olemme alkaneet ihmetellä, miksei monarin valmistelua ole lyöty jäihin jo melkein kaksi kuukautta sitten – ennen kuin tietoa nykyisestä taloudesta edes oli. Eikö nyt olisi korkea aika tunnustaa se tosiasia, että hanke voi olla liian suuri toteutettavaksi nykyisin suunnitelmin, miettiä edullisempia vaihtoehtoja ja valmistautua selviämään alijäämästä hyvissä ajoin, ennen kuin tosissaan pitää niitä säästöjä hakea kriisikunnan leiman heiluessa horisontissa? 

Kanta-Hämeen uuden keskussairaalan hanke keskeytettiin 12.5. epävarmassa taloustilanteessa hinta-arvion ylittyessä noin 20% yli budjetin. Tämä on se Assi-hanke, jonka piti tuoda säästöjä ja parantaa palveluja. 

Nyt tarvitaan sitä suunnitelmallisuutta ja vahvaa johtamista. Paremman puutteessa isompien apinoiminenkin käy, kunhan nyt oikeasti ryhdytään toimiin tyhjien lupausten esittämisen sijaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic