Mielipiteet

Visiot, byrokratia ja järkevä työnjako

Otsikon käsitteet ovat lauantain (16.5) Forssan Lehdestä ja niiden alla käsitellään ansiokkaasti kunnallispoliitikkojemme mielipiteitä koronasta ja sen hoidosta kaupungissamme. Kirjoittajat edustavat sekä hallitusta että oppositiota, jolloin myös asioiden korjaaminen seutukuntamme alueella voisi olettaa sujuvan paremmin kuin maassa keskimäärin. Tai lainaten ministeri Sirkka-Liisa Anttilan usein käyttämää ilmaisua, jos emme itse asioitamme hoida, ei niitä kukaan muukaan puolestamme tule ja laita kuntoon.

Raimo Rönkkö taas kantaa huolta vanhusten itsemurhista ja saman päivän Helsingin Sanomat Unicefin pääjohtajan Henrietta Foren kirjoitusta vieraskynässä, kuinka pandemiasta on tulossa katastrofi lapsille. Jopa 1,2 miljoonaa alle viisivuotista – 6000 lasta päivää kohti – voi menehtyä kriisin vuoksi seuraavan puolen vuoden aikana. Ensimmäiseksi kun on suljettu lasten ja äitien neuvoloita, rokotuskampanjat on lopetettu maailmanlaajuisesti, talouden romahdus iskee sekin ensin köyhien perheiden lapsiin ja aliravitsemus näkyy jo nyt kouluissamme maailmalla. Noin 66 miljoonaa lasta on vajoamassa äärimmäiseen köyhyyteen. Maailman kauppajärjestön WTO:n pääjohtaja brasilialainen Roberto Azevedon nosti avuttomana kätensä pystyyn ja erosi virastaan maailmantalouden kaaoksessa, jollaista emme ole kohdanneet sitten maailmansotiemme.

Suomessa pääministeri Marin irtisanoutui Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) esittämistä näkemyksistä, jossa viruksen annettaisiin palaa hallitulla liekillä väestön läpi. Pääministerin mukaan epidemia ei saisi lainkaan levitä maassamme. Emme edes tiedä, tuoko sairastuminen mukanaan immuniteettia, kertoo Marin. Emme myöskään tiedä, miten epidemia käyttäytyy alueellisesti ja vaikkapa Forssan Lehden levikkialueella suhteessa koko Hämeeseen ja Lahden tai Hämeenlinnan, pääkaupunkiseudun muusta maasta voimakkaasti poikkeavaan levinneisyyteen.

On ymmärrettävää, että paikallisesti, kansallisesti ja globaalisti olemme hyvin erilaisessa tilanteessa, jolloin Suomessa korostuu paikallishallintomme ja seutukuntiemme kyky reagoida. Itsenäisessä paikallishallinnossamme päättäjät tekevät omat arvionsa siinä missä THL:n johtaja Mika Salminen on usein eri mieltä kulkutauteja seuraavana ja taudille kasvonsa antaneena uutena julkimonamme. Hän ei haluaisi sellainen olla. Oletus kun on, ettei kulkutauteja saa olla. Poliitikot ja tutkijat esittävät mitä esittävät ja Salminen käytännön toteuttajana tietää sen, mikä on mahdollista ja mikä mahdotonta. Hän ei haluaisi olla virkansa puolesta julkimo ensinkään. Ikäihmisten eristämisessä hän näkee holhouksen makua. Se ei ollut hänen valintansa.

Paikallisella tasolla tapahtuva ei ole sidoksissa maaseudulla metropolien elämään ja pienten seutukuntien kohdalla olisi syytä harkita omaa, presidentinkin mainitsemaa ”nyrkkiä”, joka toimisi nyt poikkeusoloissa antaen suosituksiaan, miten edetä nyt kokonaan uudessa tilanteessa, jossa kaikki sektorihallintomme laitokset ja niiden ylläpito ovat kokonaan uudessa vaiheessa. Muuten me ajelehdimme vanhoilla valinnoilla huomaamatta, kuinka maailma ympärillämme muuttui, ja omat eväämme olivat kokonaan toiseen maailmantilanteeseen arvioituja. Yksi asia kun on ja säilyy, nopeat syövät myös nyt hitaat.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic