Mielipiteet

Voi minkä löysin

Olimme neljä vuotta sitten tyttäremme perheen luona Cambridgessä Englannissa. Kävimme silloin vierailulla 93-vuotiaan leskirouvan kotona. Hän asui yksin isoa omakotitaloa.

Tämän suomalaissyntyisen rouvan mies oli aikoinaan ollut Englannin parlamentin jäsen. Tuolta ajalta oli peräisin karttakokoelma, jossa oli kaikki Lontoosta löytyneet Suomea koskevat vanhat kartat. Karttatauluilla oli vuorattu yksi olohuoneen seinistä.

Ihastuin 1600-luvulta olevaan selkeään karttaan. Kartassa oli yksi nimi yli muiden. Nimi oli kirjoitettu tikkukirjaimin. Teksti oli ylivoimaisesti kartan suurinta. Sen täytyi kuvastaa 1600-luvun Suomen tärkeintä paikkaa tai suurinta kaupunkia. Tuo nimi oli TAMMELA. Nimen alla oli pieni sininen piste ja siitä lähti ohut viiva kohti merta. Tuon viivan yläpuolella luki LAUJOKI. Myöhemmin 1700-luvun kahdessa kartassa Laujoki oli säilyttänyt nimensä. Yhdessä kartassa Tammela oli kirjoitettu Tommelaksi.

Tällä tarinalla on vähän murheellinen loppu. Vierailimme vanhanrouvan luona viime marraskuussa. En tainnut kunnolla päivää sanoa, kun ryntäsin suoraa olohuoneeseen.

Pahin oli tapahtunut; ”Tammelan” kartta oli poissa. Joku oli ymmärtänyt kartan arvon.

Minusta se oli korvattu öljyvärityöllä. En viitsinyt pahoittaa sokean vanhuksen mieltä, kun hän uskoi kaikkien karttojen olevan tallella. Joku oli sen varastanut tai joku laajasta suvusta oli ottanut ennakkoperintöä.

Hämeen maakunta-arkiston sivuilta en vastaavia karttoja löytänyt. Ehkä Tammelan pitää lähettää henkilöt paikan päälle arkistoja tutkimaan. Tammelan kunnanjohtaja on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi. Toivon, että kartat löytyisivät. Olisi se hienoa, kun joskus sitten kuntaliitosneuvottelussa Tammelan kunnanisät löisivät pöytään 1600-luvun ”Tammelan kartan” ja sanoisivat siinä on valttia, pistäkää paremmaksi. Raasepori, Sastamala ja Akaa ovat hienosti kunnioittaneet paikkakuntien historiallisia nimiä.

Jorma Raunio

Uusimmat

Fingerpori

comic