Mielipiteet

Vuoden 1918 muistot

Pääsiäisenä oli aikaa tutkia arkistojani. Purin 1980-luvulla Jokioisilla Stevanderin talon, josta oli kapinan jälkeen remontoitu matkustajakoti. J.K. Stevander oli poliisina 1900-luvun alussa.

Välikattoeristeiden alle oli levitetty suuret määrät kenraalikuvernöörin tiedoksiantoja, päiväkäskyjä sekä etsintäkuulutuksia ym. paperitavaraa ja lehtiä kuten Suomen Sotilas, Poliisi, Velikulta, Tuulispää, Itä ja länsi. Lehdissä oli punaisten teloitettujen nimiä ja kuvia. Täältä päin oli Forssan Korko-ojalle, Jokioisille ja Lammin kankaalle haudattuja.

Forssassa oli useampi hauta 1920-luvulla, ne siirrettiin samaan hautaan. Perimätieto kertoo, että oltiin perustamassa punaisten rintamalla kaatuneiden sankarihautausmaata Nummelle nykyisen Saarelankadun viereiselle pellolle, mutta sinne haudatut vainajat siirrettiin Korko-ojalle, arkut poltettiin.

Forssan uuden kappelin takainen hautausmaa-alue oli ollut suojeluskunnan harjoitusalue. 1980-luvulla siellä oli näkymässä teltanpohja- ja poterokaivauksia.

Urpo Kauppila tuli Jokioisten purkutyömaalle käymään ja kertoi teloituspaikan olleen siinä aseman takana, josta ruumiit vietiin sontarattailla kirkon alapuolelle olevaan monttuun. Siellä paikalla on muistomerkki. Kirkon vieressä on toinen muistokivi. 1990-luvun alussa siitä myytiin uusia hautapaikkoja vähän liian läheltä. Sieltä tuli kaivuun yhteydessä nahkaisia kenkiä ja saappaita.

Matti Lepolan aloitteesta pystytimme Tammelaan punaisten muistomerkin 1980-luvulla Auran pirtin läheisyyteen, mihin on haudattu kolme tuntematonta teloitettua. Iso kivipaasi haettiin Mustialan tienvarresta sorakuopasta. Pystytysvaiheessa löysin kannon juuresta vajaan pitkäkaulaisen rommi- tai jaloviinapullon. Taitaa olla vieläkin tallessa. Oli unohtunut joltain tanssiressulla.

M.E. TUOMOLA

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic