Mielipiteet

Wahren ei ole Mustialan maatalousoppilaitosten perustaja, vaan Lars Gabriel von Haartman

Mustialan maatalousoppilaitoksella on pitkät juuret. Kuva: Tapio Tuomela
Mustialan maatalousoppilaitoksella on pitkät juuret. Kuva: Tapio Tuomela

Katsoin verkosta 2.12. Yle.fi:n esittämän videon Mustialan oppilaitoksesta. Se meni paikallis- ja valtakunnan uutisiin ja on edelleen katsottavissa sieltä. Eeva Hannulan haastattelema henkilö kertoo siinä, että perustajana olisi ollut Wahren. Näin ei ole asianlaita.

Oppilaitos on v.1797 Turkuun perustetun Suomen Talousseuran ja Lars Gabriel von Haartmanin ansiota. Hänet oli asetettu v. 1836 valiokunnan puheenjohtajaksi, jonka tehtävänä oli valmistella maatalouskoulun perustamista. Hanke toteutettiin pitkälti hänen asettamien suuntaviivojen mukaan. Häntä pidetään perustajana.

Haartman oli myös maanviljelysopiston valvoja aina vuoteen 1858. Hän oli Suomen vaikutusvaltaisimpia miehiä, mm. Turun ja Porin läänin maaherra v.1831–40, sen jälkeen senaattori. Em. faktat voi tarkistaa V. Tuorlahden v.1943 julkaistusta teoksesta: Mustiala 1840–1940. Teoksessa on paljon mielenkiintoista tietoa paikallisesta koulutushistoriasta kiinnostuneille – suosittelen.

Sillä ei ole niinkään merkitystä, että perustajasta annettiin väärää tietoa valtakunnallisesti. Uutisia tulee ja menee, eikä varmaan Mustialan asiat paljoakaan tämän seutukunnan ulkopuolisia kiinnosta.

Katsoin kuitenkin tärkeäksi tehdä tämän korjauksen, koska kaikki eivät ole tietoisia asian oikeasta laidasta ja mielestäni on väärin, jos paikkakunnalla levitettäisiin historiallisena totuutena väärää tietoa.

Uusimmat

Fingerpori

comic