Mielipiteet

Ydinvoima on riittoisaa energiaa

Kuva Olkiluodon ydinvoimalaitoksen reaktorialtaasta. Kuva: Kari Suni
Kuva Olkiluodon ydinvoimalaitoksen reaktorialtaasta. Kuva: Kari Suni

Vastaus Ralf Nordströmin mielipidekirjoitukseen (FL 29.12.).

Uusiutuvuus ei saisi olla hallitseva tavoite energiantuotannossa, vaan päästöt ratkaisevat. Kaikki kestävästi tuotettu uusiutuva ja vähäpäästöinen energia tullaan tarvitsemaan, eikä meillä ole enää ylellisyyttä valikoida vain kivoimmilta tuntuvia keinoja. Uusiutuvat pilaavat ilmaa yhtä vähän kuin ydinvoima. Uraanin erittäin suuri tehotiheys on selittävänä tekijänä verrattuna matalamman energiavirtojen uusiutuviin energialähteisiin kuten aurinkoon ja tuuleen.

Voidaan reilusti myöntää että maapallon uraanivarat eivät uusiudu, mutta toisaalta ne riittävät ainakin vuosisatoja siihen, mitä nykyinen tai vaikka reippaasti kasvava ydinvoiman tuotanto tarvitsee. Vuodesta 1954 asti koko maailmassa tarvittu ydinpolttoaine mahtuisi yhden keskikokoisen rahtilaivan ruumaan. Uraanivarat ovat siis ihmiskunnan näkökulmasta ihan riittoisat.

Ydinvoimalan jätteista voidaan huolehtia vastuullisesti eikä niistä aiheudu ihmisille tai ympäristölle haittaa. Tämä on arkirutiinia ydinvoimaloissa. Käytettyä ydinpolttoainetta voidaan kierrättää vähentäen jätteen määrää. Käytetty polttoaine voidaan vuosikymmenten tutkimusten perusteella turvallisesti haudata peruskallioon, kuten tällä vuosikymmenellä Eurajoen Olkiluodossa käytännön toimeen ryhdytäänkin.

Tehtävä on reiluinta hoitaa nykyisen sukupolven vaivalla ja rahalla, eikä jättää asiaa tulevien sukupolvien ratkaistavaksi. Mielummin ydinjätteet hallitusti paikallaan kalliossa kuin vaihtoehtoisesti fossiilijätteet loppusijoitettuna hallitsemattomasti yhteiseen ilmakehäämme.

Uraanilla tuotettu energia on ilmaston näkökulmasta puhdasta ja ydinvoimalaitos on tuottamaansa suureen energiamäärään nähden rakennusmateriaalien käytöltään suorastaan pihi, aivan vertailukelpoinen vesi-, tuuli- tai aurinkovoiman tuottamaan kilowattituntiin. Hassua olisi yhtäkään näistä vähäpäästöisistä rangaista vaan ennemminkin kannustaa energia-alan toimijoita investoimaan niihin, kuten toimiva päästökauppajärjestelmä tekeekin. Lisäksi luonnon monimuotoisuuden varjeluun ydinvoimalan kohtuullinen tilantarve on maankäytöllisesti vastaansanomattoman tehokas.

Ydinvoima on yksi turvallisimmista tavoista tuottaa energiaa ja saa aikaan noin puolet maailman vähäpäästöisestä sähköstä. Historiansa aikana onnettomuuksista johtuneita välittömiä ihmisuhreja on aiheutunut alle sata ja vain yhdellä paikkakunnalla maailmassa on laajempia maankäyttöön liittyviä rajoituksia. Välillisiä sivullisia uhreja voidaan vain tilastollisesti arvioida, mutta niitä on 70 vuodessa joka tapauksessa aiheutunut vähemmän kuin mitä fossiiliteollisuudella muutamassa kuukaudessa – jatkuvasti.

Uusimmat

Fingerpori

comic