Mielipiteet

Yhdenvertaisuutta lajien tukemiseen

Jäähalli saa joustokaukalon, Forssan Palloseuran Mestis-unelma voi toteutua ja Forssa jatkaa maineikkaana urheilukaupunkina! Valtuusto päätti uuden kaukalon rakentamisesta maanantaina historian ensimmäisessä etäkokouksessa, ja äänestin itsekin kiekkoilun turvallisuutta vahvistavan investoinnin puolesta.

Samaan aikaan tiedämme, että harjoittelu- ja harrastusolosuhteissa on eri lajien ja urheiluseurojen välillä kaupungissamme suuria eroja. Tämä epätasa-arvo on noussut viime vuosina yhä vahvemmin esiin, kun kustannukset ovat nousseet, harrastavien lasten määrä vähentynyt ja taloudelliset resurssit seuroissa ovat tiukat. Suuri osa seuroista harjoittelee kaupungin tiloissa pienin kustannuksin, mutta esimerkiksi salibandyseura Forssan Suupparit yksityisissä vuokratiloissa. Salibandyn harrastajien salimaksut ovat merkittävästi korkeammat kuin kaupungin omistamissa saleissa pelaavien muiden lajien juniorijoukkueiden.

Kaupungin ruohokentät ovat surkeassa kunnossa, ja Forssan Jalkapalloklubi (FJK) on joutunut ratkomaan jalkapalloilijoiden harjoitteluolosuhteiden puutteita mm. toteuttamalla keinonurmen yksityisin varoin.

Forssan Naisvoimistelijoiden tilanne on jäänyt täysin varjoon. Harrastajia myös kilpatasolla menestyvässä seurassa on noin 395, josta suuri osa on tyttöjä. Huomattavaa on, että seuran harrastajamäärä on jopa kasvanut viime vuosina, vaikka kaupungin väkiluku on pienentynyt.

Harjoitteluolosuhteet Forssassa eivät vastaa lajin tarpeita. Tällä hetkellä voimistelijat harjoittelevat muiden lajien ehdoilla, liian pienissä saleissa ja kovilla alustoilla. Seura ei saa kaupungilta seuratukea ja on hankkinut itse omilla rahoillaan suurimman osan välineistään, joita käyttävät päiväaikaan myös kaupungin koululaiset. Kilpajoukkueet eivät pääse harjoittelemaan ohjelmiaan kilpailuolosuhteita vastaavissa, oikean kokoisissa tiloissa. Epäsopivien harjoitusalustojen vuoksi rasitusvammat ovat yleisiä voimistelijoiden keskuudessa, ja seura on jo pitkään toivonut kanveesia, eli joustolattiaa.

Nämä esimerkit eri lajien harjoitteluolosuhteiden puutteista eivät varmasti ole ainoita laatuaan, vaan kehittämistarpeita on eri lajeilla.

Edellä esitetyn perusteella teimme Kokoomuksen valtuustoryhmän voimin valtuustoaloitteen, jossa esitämme, että kaupunki ryhtyy välittömiin toimenpiteisiin Forssan Naisvoimistelijoiden ja Forssan Suuppareiden tilaongelmien ratkaisemiseksi sekä jalkapalloilijoiden (Forssan Jalkapalloklubin) ruohokenttien kunnostamiseksi.

Lisäksi edellytämme, että kaupungin liikuntatoimi toteuttaa selvityksen kaupungin liikuntatilojen käytöstä, tilojen soveltuvuudesta eri lajien tarpeisiin, salivuorojen jaon perusteista, harrastajamääristä, kehittämistarpeista, harrastajakohtaisista kustannuksista, eri lajien ja seurojen tukemisesta suoraan ja välillisesti sekä suunnitelman siitä, miten eri lajien ja seurojen välistä yhdenvertaisuutta kehitetään.

Yhteinen tavoitteemme on, että kaikki urheiluseurat ja koko lajikirjo voivat hyvin Forssassa ja että Forssan vetovoima liikunta- ja urheilukaupunkina vahvistuu. Forssan tulee olla tulevaisuudessakin Suomen kirkkainta kärkeä vapaa-ajan liikkumisessa, harrastusmahdollisuuksissa ja elämänlaadussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic