Mielipiteet

Yhdistystoiminta ja digi/somemaailma

Jatketaan yhdistystoimintakeskustelua. Viitaten kahteen Keijo Wäärin tekstiin ja yhteen omaani. Selvennän vähän käsitteitä.

Kokoukset etänä/verkossa. Tarkoitus ei ole pitää koko kokousta verkossa, vaan suurin osa istuu pöydän ääressä kuten ennenkin, mutta luodaan mahdollisuus sille Kari Kiireiselle tai Liisa Lastenhoitajalle osallistua kokoukseen kotoa käsin. Siihen tarvitaan vain tietokone, nettiyhteys ja yksi ihminen kokouspaikalla, joka osaa hoitaa yhteyden. Nykyään on myös paljon vertaisryhmiäkin verkossa. Tällöin osallistua voivat myös ne, jotka ovat pitkän matkan päässä.

Sähköpostit ja yhteystiedot. Yhdistystoimintaa auttaisi valtavasti, jos sekä jäsenet että yhdistykset pitäisivät yhteystietonsa ja varsinkin sähköpostinsa ajan tasalla. Tiedottaminen helpottuu, eikä tarvitse käyttää vähiä rahoja koko ajan kallistuviin postimaksuihin. Myös jäsenhankinta helpottuu, jos yhdistysten kotisivut ja yhteystiedot päivitetään säännöllisesti.

Sosiaalinen media. Yhdistyksessä tarvitaan vain pari henkilöä, jotka tuntevat facebookin/instagramin käytön ja pystyvät luomaan/päivittämään yhdistyksen kotisivuja. Välttämättä tämän henkilön ei tarvitse edes olla yhdistyksen jäsen, vaan hän voi olla vaikka sukulaistyttö tai kummipoika. Tärkeintä on, että yhdessä päätetään mitä julkaistaan, milloin ja missä hengessä, yhteistyö päivittäjän kanssa ja luottamus hänen osaamiseensa. Tässä olisi mahdollisuus sukupolvien välisen yhteistyön avaamiseen. Hieman tarvitaan myös joko tietoturvan ymmärtämistä tai tervettä maalaisjärkeä. Facebookissa esim. tapahtumien jakaminen onnistuu todella helposti ja nopeasti monelle eri taholle.

Oppilaitos-/järjestöyhteistyö. Olisikohan mahdollista hyödyntää datanomi- tai media-assistenttiopiskelijoita järjestöjen apuna kotisivu/someasioissa? Muu yhteistyö FAI:n kanssa on luonnistunut oikein mallikkaasti. Suuri kiitos mukana oleville. Kannustaisin myös yhdistyksiä tulemaan mukaan järjestöyhteistyöhön Forssan Seudun JärjestöSiltaan. Sitä kautta on helppo luoda kontakteja sekä yhdistyksiin että kuntiin, FSHKY:hyn, seurakuntiin ja moniin muihin mukana oleviin. Myös tiedottaminen ja yhteisten projektien suunnitteleminen helpottuu. Verkostoituminen auttaa huomattavasti yhdistystoiminnassa.

Sisäinen ilmapiiri. Yksi ylitse muiden myös järjestötoiminnassa on yhdistysten sisäinen ilmapiiri. Jos käyttäisimme voimavaramme sisäisten riitojen ja valtataistelujen sijaan toistemme kuuntelemiseen ja kannustamiseen, toiminta olisi kaikille paljon mukavampaa ja kutsuvampaa. Näitä erimielisyyksiä, kun tuntuu olevan lähes joka yhdistyksessä. Jokaisella meistä on omat kannustimemme ja elämäntarinamme, jotka saavat meidät mukaan vapaaehtoistyöhön ja jokaisen panos on yhtä tärkeä. Ei ole yhtä oikeaa tapaa toimia eikä toista väärää, enkä myöskään minä halua arvostella kenenkään työtä järjestösaralla, jokaisen panos on arvokas kuten jokainen ihminenkin. Mitä jos joskus kokouksen päätteeksi otetaan toisiamme käsistä kiinni kysyen mikä fiilis tai sanoen kiitos.

Kaikki ideat eivät ole kuningasideoita, mutta jos ei kokeile jotain uutta, ei voi tietää mikä onnistuu mikä ei. Olisimme yhä keskiajalla tai jossain kivikaudella, jos kukaan ei kehittäisi asioita ja saisi ideoita.

Hyvää syksyä kaikille!

Uusimmat

Fingerpori

comic