Mielipiteet

Yhteinen hyvä syntyy toista auttamalla – Tarvitaan yhteistyötä, verkostoja ja vapaaehtoisia kantamaan yhteiskuntavastuuta

Yksinäisyyden ja eriarvoistumisen torjuminen on iso haaste. Kuva: Tomi Glad/ LM
Yksinäisyyden ja eriarvoistumisen torjuminen on iso haaste. Kuva: Tomi Glad/ LM

Otsikossa mainittu yhteisen hyvän käsite on meille kaikille tuttu. Ihmiset kokevat vapaaehtoisen auttamisen ja tekemisen kautta jäävänsä pidemmällä aikavälillä saamapuolelle. Samoin vapaaehtoisuuteen perustuvissa yhteisöissä ja yhdistyksissä koko toiminta perustuu yhteisen hyvän käsitteeseen ja ajatukseen.

Yksi ongelma on tietysti vanhat tavat toimia: näin ei ole ennenkään tehty.

Ihmisten perustarpeet eivät ole muuksi muuttuneet.

Tarvitsemme ruuan ja lämpimän asunnon lisäksi arjessa yhteisöllisyyttä, turvallisuutta, liikuntaa ja tukea.

Ikäihmisten määrä kasvaa vielä vuosikymmenen ajan nopeasti, koska syntyvyys pienenee ja elinajanodote kasvaa. Väestöennusteiden mukaan yli 65-vuotiaiden osuus Suomessa kasvaa 25,6% vuoteen 2030 mennessä. 1970-luvulla Suomessa oli vain kolmisentuhatta 90-vuotiasta, tällä hetkellä on 50 000.

Kehitysvammaiset ihmiset ovat saaneet tasavertaiset oikeudet omaan kotiin ja yhdenvertaiseen arkeen. Tukea tarvitaan silti.

Yksinäisyys ja syrjäytymisen uhka on myös nuorilla, vaikka teknologia mahdollistaa vuorovaikutuksen vuorokauden ympäri.

Ennaltaehkäisevän työn merkitystä on korostettava. Syrjinnän, yksinäisyyden ja eriarvoistumisen torjuminen on iso haaste kohti mielekästä arkea.

Toimintamme alusta lähtien on tarvittu yhteistyötä, verkostoja ja vapaaehtoisia kantamaan yhteiskuntavastuuta.

Koronan levittyä nopeasti, monet heräsivät huomaamaan naapurin ikäihmisten avuntarpeen, sillä yhteinen hyvä kantaa eteenpäin.

Hyvä syntyy meistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic