Mielipiteet

Yksikin koditon on liikaa

Kaikesta tiedottamisesta ja jokasyksyisistä kampanjoista huolimatta kissoja edelleen hylätään.

Mikä ihmistä vaivaa? Miten voi jättää avuttoman eläimen taakseen tuosta noin vain ja unohtaa koko asian? Omatunto on kuollut, kun itse vatsa täynnä nauttii kodin lämmöstä tietäen hylätyn eläimen palelevan nälissään säiden armoilla. Yksikään eläin ei ansaitse sitä kohtaloa. Jos ottaa eläimen perheensä jäseneksi, hänen hoitamiseensa tulee sitoutua, ihan viimeiseen elinpäivään!

Tämä koskee kaikkia eläimiä, ei vain kissoja. Tarkka, realistinen harkinta siis käyttöön, jos aikoo jakaa elämänsä eläimen kanssa.

Me kaikki olemme vastuussa eläinten hyvinvoinnista. Niitä, jotka kulkevat ohi silmät, korvat ja sydän suljettuina, on aivan liikaa. Eläinten hätään on reagoitava, päättäväisesti ja rohkeasti. Jo se, että epäilee asioiden olevan huonolla tolalla, riittää syyksi tehdä eläinsuojeluilmoitus. Silloin ammattilainen arvioi tilanteen ja epäkohtiin puututaan.

Ulkona palelevan kissan loukutukseen saa apua eläinsuojeluyhdistysten kautta, he toimittavat kodittoman turvaan. Kissataloon voisi samalla kyydillä halutessaan lähettää vaikka ruokaa tai kissanhiekkaa kaverin tarpeisiin. Ensin voisi toki kysyä, mistä on pulaa.

Ettei näitä onnettomia tien varteen heitettyjä tai elämänsä kodista kotiin muuttavia surullisia kulkureita enää tulisi lisää, on ihmisen ymmärrettävä vastuunsa. Jokaisella eläimellä on itseisarvo ja näin ollen eläin ei ole esine, jonka voi antaa lahjaksi. Jouluna voi lastakin opettaa antamisen iloon ja tutustuttaa hänet aineettomaan lahjaan. Selittää, että toivotun lemmikin sijaan annetaankin lahjoitus eläinten hyväksi. Kohteita ja tarvitsijoita kyllä riittää. Jos eläin perheeseen kuitenkin tulee, vastuu kaikesta hoidosta on aina aikuisella.

Ystäväni Takis, joka on antanut koko elämänsä eläinten auttamiseen Kreetalla, sanoo: ”Muista, täällä on Karman laki”. Siihen minäkin uskon. Jokainen kohtaa tekojensa seuraukset ennemmin tai myöhemmin. Koska eläimet tekevät meidät onnellisiksi ja antavat aina todella paljon enemmän kuin ottavat, annetaan heille takaisin kaikki se rakkaus ja hoiva, mitä he ansaitsevat ja tarvitsevat. Eläimet opettavat epäitsekkyyttä, se on näinä päivinä arvokasta oppia meille kaikille.

Ilona PirinenForssa

Uusimmat

Fingerpori

comic