Mielipiteet

Yksin kotona ilman hissiä

Kun 65 vuotta tulee mittariin, kannattaa ennakoida, missä ja millä tavalla asuu. Onko yksin asuminen kodissa auvoista?

Kun lapset ovat jo maailmalla ja tilaa ei tarvita liikaa, eteen tulee muutto pienempään ja ehkä kerrostaloon. Maalta kaupunkiin tai jopa Helsingistä Forssaan. Monet ovat jo tehneet sen ratkaisun. Olleet valintaan tyytyväisiä. Idyllisestä kaupungistamme löytyy kaikkea tarvittavaa ja jokseenkin läheltä.

Kaupunkimme on toimiva, joskin vähän huonosti markkinoitu (vrt. matkamessut).

Nykyään noin 43 % 75 vuotiaista senioreista asuu kerrostalossa. Sanotaan sen olevan kaikkien etu, niin lasten, ystävien, kunnan ja valtion.

Vaikka nykyisin eläke-iässä ollaankin hyvissä ruumiin ja varsinkin sielun voimissa, harvapa meistä nuortuu. Kukapa muuttaisi hissittömän kerrostalon ylimpään kerrokseen. Ei kukaan ainakaan ikäihminen, vaikka ajattelisikin, että kunto nousee.

40 % kerrostaloista on ilman hissiä. Pahajalkaiset vanhukset varsinkin kauppakasseineen eivät pysty käyttämään portaita puhumattakaan rollaattoria käyttävistä. Ikääntyneet ja lapsiperheet karsastavat hissitöntä taloa.

Esteetön asuminen on päivän sana.

Esim. hissillisen 60 m2: asunnon myyntihinta on markkinoilla jopa n. 5000 euroa korkeampi kuin hissittömän.

Nykyisin on saatavilla ns. tuolihissi. Hintakaan ei rasittaisi taloyhtiön pankkitiliä. Eli 5000–8000 euroa. Nousee 15–30 metriä hintahaarukan mukaan.

Hissi antaa myös kotiisi lisäarvoa ja helpottaa myyntiä. Arvioiden mukaan hissitalossa voi asua 6-8 vuotta kauemmin kuin hissittömässä.

Harvapa yksin asuva vanhus, joka asuu hissittömässä talossa jaksaa edes viikottain lähteä luontoon tai kauppareissulle. Tuijotellaan vain telkkarista uusintoja ja kauniita rohkeita. Lapset ehkä poikkeavat äitienpäivänä, jos silloinkaan.

Joka viides suomalainen kokee yksinoloa. Yksinolo on yhtä merkittävä terveysriski kuin ylipaino tai tupakointi.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti