Mielipiteet

Yksinhuoltajuus ei ole sairaus – Tänä päivänä yksinhuoltaja ei voi ottaa perhesuhteiden takia tiettyjä työtehtäviä vastaan

Yksinhuoltaja on sana, mikä pitäisi muuttaa kaikkivoipahuoltajaksi, vaikka osa pitää yksinhuoltajia – vieläkin – yhteiskunnan alempana kastina tai syytetään yksin lastaan kasvattavaa: oma vika!

Näinhän se ei ole vaan, yh-vanhempi hoitaa, huoltaa, maksaa laskut, siivoaa, hoivaa, murehtii ja jättää itsensä taka-alalle miettiessään, miten saa lapsilleen parhaan mahdollisen tulevaisuuden. Toisin sanoen yh tekee kaiken yksin, avun saanti on pirstaloitunutta ja kaikkia työpaikkoja ei voi ottaa vastaan, jos niitä on edes tarjolla.

Meidän seutukunta on hyvin työläis- ja teollisuuspohjaista, maailma kuitenkin muuttuu ja me seutukunnallisesti siinä mukana tai niin sen ainakin pitäisi mennä. Erilaiset perherakenteet pitää ottaa kunnissa ja työelämässä paremmin huomioon. Ei voi olla vain kauniita sanoja, että meillä yhdenvertaisuus toteutuu, kun kaikki ovat samanarvoisessa asemassa vaikka tekemässä kahta vuoroa. Tutkimustenkaan mukaan näin ei ole.

Vielä pari vuosikymmentä sitten yksinhuoltajanaiset työllistyivät paljon paremmin kuin kahden vanhemman perheessä oleva nainen. Tänä päivänä yh ei voi ottaa perhesuhteiden takia tiettyjä työtehtäviä vastaan, pahimmassa tapauksessa saa vielä karenssin (mikä on tietyissä tilanteissa laitonta) ja näin ollen murhe rahasta ja selviytymistä kasvaa entisestään.

Yksinhuoltaja on yksityiselämässään jo monitaituri, yleensä hän on sitä myös työssään.

Perheitä voi kunnissa auttaa esimerkiksi ottamalla takaisin vanhan kunnon kotihoitajajärjestelmän. Vaikka Suomi on ainoa maa, missä vuorohoito toimii, ei ole kuitenkaan lapsen tai vanhempienkaan etu, hakea nukkuvaa lasta tai jättää pientä kouluikäistä lasta aina arkena illaksi yksin kotiin.

Toivonkin teiltä tulevilta kuntapäättäjiltä, yksityiseltä ja julkiselta sektorilta ymmärrystä erilaisissa elämäntilanteissa olevia perheitä kohtaan ja siirrytään korulauseisista sanoista, oikeisiin tekoihin! Lapsissa on kuitenkin tulevaisuus ja työtä tekeviä tarvitsemme tänään, huomenna ja tulevaisuudessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic