Mielipiteet

Yksityisen terveydenhuollon hinnoittelu, kohtuullista vai kohtuutonta?

Kuva: Heini Suvisuo
Kuva: Heini Suvisuo

Kohtuullinen hinnoittelu yksinkertaisuudessaan tarkoittaa sitä, että yritys, yhteisö pystyy kattamaan kulunsa ja saaman kohtuullisen voiton, ylijäämän, joka kattaa sijoitetun pääoman kohtuullisen korkotuoton. Jotain tällaista se pitäisi kohtuullisuuden nimissä olla, niin ”porvarin kuin vasemmistolaisenkin” mielestä.

Nyt on aika ja hyvä hetki esimerkin kautta sukeltaa miettimään, mikä on kohtuullista, kohtuullista laskutusta liittyipä se mihin tahansa.

Muutama viikko taaksepäin rapujuhlien lopputulemana lauantaina iski päälle kohtalainen kihtikohtaus. Mietittäväksi jäi, menisinkö julkisen terveydenhuollon päivystykseen vai soittaisinko yksityiselle puolelle. Ajattelin, että helpotetaan nyt julkista terveydenhuoltoa. Tiedoksi, muutama vuosi taaksepäin Terveystalossa oli vastaava asiaan liittyvä resepti uusittu n. 30 € hinnalla. Joten ajattelin, että ei lähdetä kuormittamaan jo ennestään kovassa kuormassa olevaa julkista terveydenhuoltoa.

Siispä soitin tuttuun Terveystaloon, annettiin nimi ja SOTU ja kerrottiin asia. Vajaa pari minuuttia keskusteltiin ja keskus vastasi, että Sinulle on tämä kysymäsi resepti täältä kirjoitettu aiemmin ja lääkäri soittaa klo 11.00. Niinhän lääkäri soitti, puhelu kesti n. 1 min 35 sek. Ja sovimme, että näin asia on ja hän uusii e-reseptin, hieno homma hoitui hyvin, näin ajattelin. Sitten saan lasku 93,90, josta oli jo vähennetty Kelan 12,00 €.

Nyt on hyvä muistuttaa, että tässä ei ole tarkoitus arvostella Terveystalon lääkärikuntaa tai muuta henkilöstöä vaan sitä loputonta ahneutta, jota monikansalliset näkymättömät omistajat/toimijat harjoittavat. Jokainen voi miettiä kohdallaan, mitä tämä laskutus aikaan kiinnitettynä tarkoittaa.

Huomioitavaa, olen kahdesti tiedustellut Terveystalolta laskun laskutusperusteita. Ainoa vastaus tähän mennessä on ollut alla oleva;

Kiitos yhteydenotosta Terveystalon Laskutuspalveluihin.

Viestinne on vastaanotettu ja käsittelemme sen mahdollisimman pian.

Mikäli lähetätte meille viestiä samaan asiaan liittyen, säilyttäkää tämän viestin otsikossa oleva tunnistenumero.

Fingerpori

comic