Mielipiteet

Yleisurheilua

Nuoret suomalaiset yleisurheilijat osoittivat olevansa lajiensa parhaimmistoa pohjoismaitten ja balttien välisissä maaotteluissa elokuussa. Aikuisten EM-kisat tuottivat päinvastaisen tuloksen. Suomen yleisurheilu on luisunut alimmalle tasolle Pohjolassa. Kilpailukokemuksen puute ja ylimitoitetut odotukset tuottivat jännittyneen oloisia alisuoriutumisia.

Liian monet suomalaiset nuoret yleisurheilulupaukset ovat jääneet lupauksiksi. Ikäkausiyleisurheilu kukoistaa, hiipuen kuitenkin 15- ja viimeistään 17-vuotiaitten sarjoissa. Joukkuelajit ovat suosiossa. Kilpaileminen ja joukkuehenki nostavat tasoa. Nuoria yleisurheilulupauksia pitäisikin viedä eteenpäin maajoukkueina ja kilpailuttaa paljon kansainvälisissä kisoissa.

Kotimaan yleisurheilukisat ovat kuihtuneet määrältään ja laadultaan. Urheilijat harjoittelevat paljon, mutta kisakausi saattaa alkaa vasta juhannuksesta ja päättyä Ruotsi-otteluun.

Seiväshypyn ME-mies Pentti Nikula, seiväspitäjä Somerolta, hyppäsi parhaana vuotenaan 1962 kisoja 40. Maailmanennätyksen ja Euroopan mestaruuden lisäksi ylittyi viisi metriä ensimmäisenä maailmassa seuraavana talvena. Hänen kautensa alkoi toukokuun alusta ja päättyi lokakuun puoliväliin.

Urheiluliiton neuvostomalliset 5- ja 10-vuotissuunnitelmat ovat tuottaneet pettyneitä urheilijoita ja katsojia sekä loputtomia palavereja ja analyyseja. Hienot urheiluhallit ja leudontunut ilmasto mahdollistavat ympärivuotisen harjoittelun Suomessa. Kalliiseen rakentamiseen on löytynyt rahaa, mutta urheilijoitten tukemiseen ei.

Ylimitoitetun stadionremontin joskus valmistuessa upouudet lehterit tuskin täyttyvät seuraamaan keihäskisaa, jossa pääosissa ovat Intiasta ja Koreasta tuotetut heittäjät. Lähes kaikkien suomalaisten tulostaso on tällä hetkellä alle Yrjö Nikkasen vuonna 1938 koivukeihäällä heittämän ME-tuloksen 78,70.

Tammelan miäs

Fingerpori

comic

Näkoislehti

16.2.2020

Uusimmat