Mielipiteet

Ympyrästä vielä

Tainneet loppua pahat puheet uuden ympyrän tarpeellisuudesta. Keskeneräisenäkin se toimii jo paremmin kuin ennen. Työporukka tekee hyvää työtä. Ohjausviitoitus on asiallinen, ja liikenne kulkee jo nyt pysähtelemättä.

Ympyrä olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten. Enää pian ei tarvita jonouttavia liikennevaloja. Kiertoliittymä on muita liittymiä turvallisempi. Liikenteen sujumien on hyvä. Liittymä sopii hyvin taajamiin. Tutkimusten mukaan kiertoliittymässä tapahtuu autoilijoille henkilövahinkoon johtavia onnettomuuksia yli puolet vähemmän kuin tavallisessa liittymässä. Liittymän välityskyky on yhtä hyvä kuin valo-ohjatun tasoliittymän, koska liikenne on vähäistä.

Kiertoliittymä soveltuu taajaman portiksi, ilmentämään tien luonteen muuttumista hitaasti ajettavaksi. Kieroliittymässä on tilaa istutuksille, joilla voidaan elävöittää kaupunkia. Liittymä on myös hyvä paikannuskohde.

Brittimaaseudulla muutamana kesänä autoillessani tajusin kiertoliittymien sopivuuden liikenteeseen. Ympyröitä oli vähintään kymmenen kilometrin välein. Jopa keskellä moottoritietä löytyi muutamia. Vasemman puoleinen ratti oli enemmän kuin outo käsitellä. Vaihdekeppi tietysti hakusessa vasemmalla. Vilkkuvipu ja pyyhin vaikeassa paikassa, mutta polkimet tutuilla paikoilla. Lontoon lähiöt olivat väärällään ympyröitä ja liikenne sujui. Kukaan ei kiukutellut.

Lähtiessäni Lontoosta maaseudulle lyhyen oppitunnin saaneena luulin olevani valmis. Sattumoisin, kuin vanhasta muistista käännyin ympyrässä vasemmalle. Ja voi sitä torvien kuoroa, mikä herätti varmaan kaikki Sohosta Carnaby Sreettiin asti.

Mutta ympyrä tulee, oletko valmis.

Keijo Wääri


Uusimmat

Fingerpori

comic