Mielipiteet

Yön ainoa valopilkku

Kun hätä on suurin, on apukin lähellä. Onneksi meillä on edelleen yliopistosairaalat. Kolme yliopistosairaalaa on tunnin matkan päässä.

Tämä pyhä kolmiyhteys takaa meille jokaiselle erikoistilanteissa avun. Kymmenen vuotta on meillä FSHKY:n alueella asuvillakin ollut Suomen eduskunnan päättämä ja lain mahdollistama oikeus valita asukkaina ja asiakkaina paikka, jossa saamme erikoissairaanhoitoa. Helsinki, Turku ja Tampere ovat tunnin matkan päässä.

Forssan sairaalakeskustelussa on jäänyt taka-alalle edelleen voimassa oleva vastuujako, jossa yliopistosairaaloilla on keskeinen vastuu ja rooli. Yliopistosairaalat ovat edelleen maan ykkösiä niin resursseiltaan, osaamiseltaan kuin imagoltaankin. Olemme onnekkaita, kun elämme kultaisen kolmion keskipisteessä.

Ymmärrettävistä (taloudellisista) syistä asiakkaan – potilaan – oikeutta itse valita, missä häntä hoidetaan, ei juurikaan ole tuotu julki. On surullista, että keskustelu potilaan ja asiakkaan kannalta on kapeutunut paikalliseksi politikoinniksi, jossa äänestämällä ratkaistaan elämää suurempia kysymyksiä. Forssa, Forssan seutu ja maakunta hukkaavat alleen sen tosiasian, että olemme Tampereen ja TAYS:n miljoonapiirissä, joka on Suomen sairaaloitten kiistatonta parhaimmistoa. Välttääkseni loukkaamasta heikkoja johtajia, kokemattomia päättäjiä ja poliittisia pyrkyreitä en ota kantaa muihin sairaalavaihtoehtoihin.

Arvo on annettava niille, jotka ovat sen ansainneet. Olen ollut etuoikeutettu, kun olen työssäni saanut toimia maamme ykkösyritysten joukkueissa ja saanut osaltani palvella myös yliopistosairaaloiden vastuualueella toimivia terveydenhuollon toimijoita. Erityisen läheiseksi muodostui Tampereen yliopistollisen sairaalan vastuualue, jonka ammattilaisiin minulla oli tiivis kontakti yli kymmenen vuoden ajan. Nyt arvioin tulevaisuutta asiakkaana, potilaana ja veronmaksajana.

Tuomari Nurmion sanoihin – Taxin katolla vilkkuu, yön ainoa valopilkku – on hyvä päättää tämä ja toivoa, että voimassa oleva asiakkaan oikeus valita erikoissairaanhoidon osaltakin oma kumppaninsa säilyy. Forssan Lehden kolahdus postiluukussa herättää korvamadon ja kappale Tunti vain ja sitten kohtaan Sinut jälleen soi aikaisessa aamuhämärässä – Helsinki, Turku ja Tampere ovat lähellä. Vaikka taloudessa tuleekin olla tarkka, on hyvä muistaa sairaalaa valitessasi laulun sanat: ”Ajetahan poijat kyytillä, kyllä valtio kyytin maksaa”.

Uusimmat

Fingerpori

comic