Mielipiteet

Yöpäivystys Forssan sairaalassa

Suuresti arvostamani kollega Ritva Vastamäki ottaa kantaa sairaalan yöpäivystykseen Forssan Lehdessä 5.2.2020 mielipidekirjoituksessaan ”Forssan sairaalan yöpäivystys”.

Tilastojen perusteella Forssan yöpäivystyksessä päivystävän lääkärin vastaanotolla käy keskimäärin 1800 potilasta per vuosi, joten yötä kohden se tekee noin viisi potilasta. Keskimääräinen kuntalaskutus on 235€ per potilas. Viiden potilaan kuntalaskutus on siis noin 1175€ per yö. Yöpäivystyksen mahdollisen lakkauttamisen seurauksena potilaat hakeutuvat Kanta-Hämeen keskussairaalaan, jossa kuntalaskutus vastaavan tasoisesta hoidosta on 900€ potilasta kohden! Jo kahden potilaan hakeutuminen keskussairaalaan tulee siis huomattavasti kalliimmaksi ympäristökunnille. Samalla myös raha valuu hyvinvointikuntayhtymältä keskussairaalalle. Forssan sairaalan yöpäivystys on näin ollen kustannustehokasta hoitoa kuntalaisille ja kunnille.

Esitetyt tilastot kertovat Forssan sairaalan yöpäivystystoiminnasta vain murto-osan. Päivystyksessä tehdään nykyaikaista hoidontarpeenarviota ja tulijoita lääkärin ”yövastaanotolle” olisi enemmän kuin tilastot antavat ymmärtää.

Kokemukseni mukaan yöaikaan päivystävän lääkärin vastaanotolle päätyvät henkilöt eivät tule sinne turhaan. Kaikki akuutit ongelmat eivät vaadi lääkärin vastaanottoa, vaan saadaan hoidettua päivystävän sairaanhoitajan toimesta. Päivystyksessä pidetään potilaita tarpeen vaatiessa yön yli tarkkailussa ja aamulla osa potilaista pääseekin kotiutumaan, jolloin kalliimpaa osastohoitoa ei tarvita. Osa yöpäivystyspotilaista vaatii erikoissairaanhoitoa ja potilaat lähetetään lääkärin arvion perusteella jatkohoitoon. Suurin osa potilaista pystytään kuitenkin meillä yöpäivystyksessä hoitamaan kustannuksien pysyessä kurissa.

Yöpäivystyksen henkilökunta tekee tiivistä yhteistyötä pelastuslaitoksen ensihoitoyksiköiden ja poliisin kanssa. Näillä näkymin ensihoidolle tai poliisille ei ole luvassa lisää yksiköitä alueella, mikä voi paikallisen yöpäivystyksen loppuessa vaarantaa potilasturvallisuuden.

Forssan sairaalasta osastopaikat ovat vähentyneet, samoin vanhuspalveluyksiköiden potilaspaikat. Yöpäivystyksen päättyessä potilaat eivät välttämättä mahdu tai heitä ei voida ottaa osastoille, koska yöllä sairaalassa ei ole lääkäriä paikalla. Päivystyksen potilaat joudutaan siirtämään keskussairaalaan ja näin ollen potilaiden, kuntalaisten sekä kuntien kustannukset kasvavat entisestään.

Yöpäivystyksen lakkauttamista perustellaan suurilla kustannuksilla, mutta se on lähinnä silmänlumetta. Todellisuudessa lähikuntien ja kuntalaisten kustannukset terveydenhuollon osalta tulevat nousemaan palveluiden heikentyessä. Suomen terveydenhuollon tulevaisuus on avoin sote- ja maakuntauudistuksen kaaduttua viime vuonna, mutta Forssan sairaalalla on toistaiseksi sosiaali- ja terveysministeriön arvokas erityislupa ympärivuorokautisen päivystyksen jatkamiselle. Kaiken kaikkiaan olisi siis hätiköityä päätyä tässä vaiheessa yöpäivystyksen lakkauttamiseen.

Yöpäivystyksen käyttäjistä enemmistö on lapsia ja iäkkäitä, joten jos jokin on heiltä pois ottamista, niin yöpäivystyksen lopettaminen.

Kollegan sanoin toivon nyt päättäjiltä vastuullista harkintaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti