Mielipiteet

Yritykset tarvitsevat rahaa

On käynyt selväksi, että yrityksille kohdistetut koronatuet eivät ole menneet kaikilta osin oikeisiin osoitteisiin – niille yrityksille, jotka ovat kärsineet terveyttä suojelevista rajoituksista eniten. Business Finlandin tukien kriteereihin liittyvät ongelmat ovat olleet tiedossa, ja niistä on hallitusta ennalta varoitettu.

Samaan aikaan tuhannet yritykset ovat aivan oikeasti pulassa. Kassa on tyhjä, kiinteät kulut pyörivät ja myynti on romahtanut. Tukea tarvitaan heti, eikä vasta siinä vaiheessa, kun konkurssiaalto on jo pyyhkäissyt Suomen yli. Kyse on paitsi yrittäjien elämäntyöstä, myös suomalaisten työpaikoista ja tulevaisuuden hyvinvoinnista.

Koronakriisi maksaa kansantaloudellemme yli miljardin viikossa. Taloudelliset vahingot kasvavat, mitä kauemmin kriisi kestää.

Poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa globaali kriisi on karkottanut asiakaskunnan ja valtiovalta määrännyt yrityksiä suljettaviksi, pitää valtion kantaa vastuunsa työpaikoista. Pandemia ei kuulu normaalin yrittäjäriskin piiriin.

Vastuullisena oppositiona Kokoomus on muun muassa esittänyt alkuvuoden arvonlisäverojen palauttamista yritysten kassaan. Ne voisi antaa osittain tai kokonaan anteeksi riippuen siitä, miten rajusti kriisi eri yrityksiin ja eri toimialoille iskee. Olemme myös esittäneet suoria tukia kiinteisiin kuluihin sekä toimia kuluttajakysynnän vauhdittamiseksi muun muassa laajentamalla kotitalousvähennystä. Lisäksi hallituksen pitää luopua ideologisesta valtiokeskeisyydestä ja ottaa kriisitilanteessa käyttöön kaikki yhteiskunnan potentiaali mm. testausmäärien moninkertaistamiseksi.

Korona vaatii yhteiskunnaltamme ennennäkemätöntä sitkeyttä ja nopeita päätöksiä. Kiireestä huolimatta päätösten on oltava vastuullisia ja oikeudenmukaisia, jotta luottamus säilyy.

Uusimmat

Fingerpori

comic