Pääkirjoitukset

5G-teknologia tähyää taajamiin ja taivaisiin Lounais-Hämeessä

Forssan seudulla Lounean rakentamia telemastoja käyttävät eri operaattorit kuten Telia, Elisa ja DNA. Kuvassa masto kakkostien varressa Humppilassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan seudulla Lounean rakentamia telemastoja käyttävät eri operaattorit kuten Telia, Elisa ja DNA. Kuvassa masto kakkostien varressa Humppilassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Uusi 5G-teknologia etenee ripein mutta Lounais-Hämeestä katsoen pienin askelin. Verkko-operaattoreista ensimmäisenä DNA on ulottanut 5G-verkkoaan Forssaan.

Paremminkin kyseessä on hyvin rajattu 5G-alue keskustassa Korkeavahan ympäristössä. Loimaalla ja Somerollakin on pienet 5G-alueensa.

DNA kehuu 5G:n toimivan Suomessa nyt yli 80 paikkakunnalla. Elisa kertoo yli 50:stä ja Telia liki 50:stä 5G-paikkakunnasta. Näin laskien syntyy kuva kiivaasta kasvusta.

Todellisuudessa isoissa kaupungeissakin 5G on saatavilla vain ydinalueilla ja verkon kattavuus laajenee vähitellen.

5G on käynyt valtaosalle kuluttajista tutuksi vasta mainoksista. Uutisissa 5G on ollut esillä globaalien teknologiatoimittajien, kiinalaisen Huawein ja suomalaistaustaisen Nokian, osalta.

Uutena teknologiana 5G on ehtinyt herättää huolta epäillyillä säteilyvaikutuksillaan.

Nuoremmalle polvelle 5G on vain luontainen askel 4G:stä eteenpäin, henkilöautosta formulaluokkaan. Varttuneempi polvi, joka muistaa matkapuhelinverkoista siirtymisen NMT:stä kohinattomaan GSM-verkkoon ja sitten 3G:hen, jo oudoksuu, eikö mikään riitä.

Ultranopeassa tiedonsiirrossa ei ole kysymys vain netin käytöstä, vaan tulevaisuuden mahdollisuuksista ja erityistesti yritysten tarpeista kuten laitteiden etäohjauksesta.

Uuden sukupoven verkkoteknologia on lähitulevaisuutta, sillä mobiilidatan käyttömäärä vain kasvaa ja kodit digitalisoituvat.

Nykyinen kapasiteetti ja tiedonsiirtonopeus eivät pitkälle riitä. 5G:n tulo avittaa myös alueen 4G-verkon suorituskykyä.

Kuluttajan on pohdittava 5G:tä ainakin uutta älypuhelinta ostettaessa. Pärjääkö 4G-puhelimella vaiko investoidako jo parempaan 5G-puhelimeen? Isompaa kiirettä ei seutukunnan asukkailla ole.

Uuden verkon leviämisnopeus on kiinni etenkin kaupallisten operaattorien investointihaluista ja -kyvyistä.

Uuden teknologian heikkoutena on se, että kattava 5G-verkko vaatii useita melko tiheään rakennettuja tukiasemia. Sen radiosignaali ei myöskään läpäise hyvin seiniä.

Taajamien ulkopuolella 5G-huippunopeuksista saa vielä haaveilla. Parannukset tulevat haja-asutusalueille jälkijunassa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic