Pääkirjoitukset

Alkava vuosi voi olla pelkästään parempi

Vuoden 2020 kasvot: Kirurgisen sairaalan koronahoitaja Silja Mäkinen työpaikallaan Helsingissä. Kuva: Arttu Laitala
Vuoden 2020 kasvot: Kirurgisen sairaalan koronahoitaja Silja Mäkinen työpaikallaan Helsingissä. Kuva: Arttu Laitala

Vuosi 2020 jää historiaan yhdestä, kaiken muun alleen jyränneestä asiasta: covid-19-pandemiasta. Se ulotti lonkeronsa jokaiseen kolkkaan, muutti ja muuttaa edelleen maailmaa lukuisilla tavoilla.

Muutoksissa on jo nähty valoisiakin puolia, mikä kuvaa ihmisten kiitettävää sopeutumiskykyä, mutta kokonaiskuva on silti erittäin synkkä.

Vuosi 2021 voi olla pelkästään edeltäjäänsä parempi. Maailma ei ole vielä huomenna kovin paljon tätä päivää parempi paikka, mutta erittäin todennäköisesti pandemiasta kuitenkin vähin erin päästään.

Rokotuksilta ei pidä odottaa mahdottomia, ne ovat kuitenkin alkaneet. Hyvä vaikutus on tulossa. Se antaa lujaa uskoa kaikkeen tekemiseen ja tulevaisuuteen.

Kukaan maailmanlopun profeettakaan ei osannut pari viikkoa vaille vuosi sitten arvata, miten merkittäviä olivat Kiinan Wuhanista saadut ensimmäiset koronauutiset.

Kaukaisena pidetyn asian painoarvoa ei täysin ymmärretty. Koronan käsittely oli alkuvuodesta näin jälkikäteen katsottuna hämmästyttävän rauhallista ja jopa flegmaattista.

Vasta maaliskuussa Suomessa oltiin tosipaikan edessä ja alettiin varautua pahimpana pidettyyn: terveydenhuollon pohjan pettämiseen.

Etenkin Italiassa tilanne oli karmea, kuten myös Yhdysvalloissa ja kaikkien yllätykseksi kansanterveyden mallimaana yleensä pidetyssä Ruotsissa. Maiden välillä on eroja. Se tuli nyt muistutuksena todeksi.

Poikkeusolot jäivät Suomessa onneksi lyhyeksi ajanjaksoksi ja antoivat muistutuksen siitä, että uhkakuvat ja varautuminen eivät ole pelkkää teoriaa. Pandemiaa on käsitelty lukuisissa valmiusharjoituksissa.

Suomen selviää koronakurimuksesta maailman joukossa hyvin, ei erinomaisesti, mutta jo hyvin todennäköisesti huomattavasti paremmin kuin tyydyttävästi. Aina voidaan nähdä puutteita päätöksissä ja myös päättämättömyydessä, mutta silti on monta syytä tyytyväisyyteen. Vaurioita on tullut, mutta ne ovat korjattavissa.

Jos jokin opetus päättyvästä vuodesta saatiin, se kuuluu: terveydenhuoltoon on sijoitettava ja alan ammattilaisille kuuluu kaikki arvostus.

Uusimmat

Fingerpori

comic