Pääkirjoitukset

Assi-päätöstä jahkataan kalkkiviivoille asti

Ensi viikolla selviää Assi-sairaalan uudet kustannuslaskelmat. Hanke pantiin keväällä jäihin, kun kustannukset nousivat kymmenillä miljoonilla. Kuva: Pekka Rautiainen
Ensi viikolla selviää Assi-sairaalan uudet kustannuslaskelmat. Hanke pantiin keväällä jäihin, kun kustannukset nousivat kymmenillä miljoonilla. Kuva: Pekka Rautiainen

Sairaanhoitopiirin päättäjät kokoontuvat ensi viikolla kuulemaan Assi-sairaalan uusimmat kuulumiset.

Keväällä hanke keskeytettiin, kun budjetti paisui yli 62 miljoonalla eurolla. Nyt kulisseissa on tehty hartiavoimin töitä, jotta nousseita kustannuksia saataisiin hilattua alaspäin ja päätös saataisiin tehtyä tämän vaalikauden aikana.

Keväällä sairaanhoitopiirin valtuusto vaihtuu. Jos päätöstä ei saada sitä ennen tehtyä, venyy se jälleen ja alkaa jopa alusta. Se on sairaanhoitopiirin puheenjohtaja Mauri Ojamäelle (sd.) myrkkyä, sillä hänen hartain toiveensa on päästä nuijimaan päätös joulukuussa, jotta rakentaminen voisi alkaa.

Hämeen Sanomat kysyi sairaanhoitopiirin valtuuston jäseniltä näkemyksiä Assi-hankkeesta.

31-jäsenisestä valtuustosta vain reilu viidennes vaivautui vastaamaan kyselyyn. Se on erikoista, sillä kyseessä on valtuuston tärkein päätös, jota on synnytetty varsin pitkään. Se on myös maakunnan vetovoiman vuoksi yksi vaalikauden merkittävämpiä päätöksiä.

Kyse ei ole siitä, etteikö valtuutetuilla olisi asiasta tietoa. Sitä kyllä on, mutta ilmeisesti mielipiteen muodostaminen asiasta on kovin vaikeaa tai sitä ei haluta kertoa julkisesti.

Demokratian kannalta tilanne on ikävä, turhauttavakin.

Toki päätös on vaikea, koska korona on sotkenut kuntatalouden ja tulevaisuuden ennusteita on vaikea muovata.

Kyselyssä muutamat valtuutetut sanovatkin, ettei päätöksen kanssa pidä hötkyillä, sillä on edettävä ahdinko kerrallaan.

Päättäjältä mielipide on varsin erikoinen, sillä Assi-hanke tähtää tulevaisuuteen. Jos päätöksiä ei saada, ei sairaalanmäki kehity. Ahdinkoja riittää varmasti jatkossakin joka vuodeksi. Nyt vaaditaan näkökykyä tulevaisuuteen.

Poliitikot ovat hakeneet Assista irtopisteitä.

Forssassa on omia mielipiteitä ja pelkotiloja. Riihimäen seudulla on omat epäilyksensä ja Hämeenlinna yrittää saada pidettyä kaikki narut käsissään ja muovattua esityksen, joka menisi läpi.

Yhtenäistä näkemystä kaivataan, sillä menneeseen ei voida jäädä.

Uusimmat

Fingerpori

comic