Pääkirjoitukset

E-aineistojen tekijät ansaitsevat lainaroponsa – Kansallinen e-kirjasto tekee tuloaan, mutta kantona kaskessa on e-aineistojen uupuva lainauskorvaus

Yleisten kirjastojen yhteisen e-kirjaston avautumista saa yhä odottaa. Kuva: Tapio Tuomela
Yleisten kirjastojen yhteisen e-kirjaston avautumista saa yhä odottaa. Kuva: Tapio Tuomela

Digitaalisten kirjojen suosio kasvaa, mutta paitsioon on jäänyt e-aineistojen lainauskorvaus.

E-kirjojen lainaaminen on Suomen kirjastoissa vuosina 2015–2020 lähes viisinkertaistunut ja nousu vain jatkuu.

Kansallinen, yleisten kirjastojen yhteinen e-kirjasto tekee tuloaan, mutta yhtenä kantona kaskessa on e-aineistojen lainauskorvaus.

Hallitus antaa esityksensä uudeksi tekijänoikeuslaiksi tällä tietoa huhtikuussa. Tekijänoikeuslain uudistusta on palautteen perusteella parannettu, mutta e-aineiston lainauskorvaus puuttuu lakiesityksestä.

Lainvalmistelua painaa kiire, koska tekijänoikeusdirektiivin kansallinen täytäntöönpano on ylittänyt määräaikansa. Näin direktiiviin suoraan kuulumattomat asiat kuten e-aineistojen lainauskorvaukset uhkaavat jäädä erilliseen lainsäädäntöpakettiin.

Niin sanottu teknologianeutraali lainauskorvaus on saanut eduskunnassa kannatusta yli puoluerajojen.

Eduskunta edellytti viime syyskauden päätteeksi yksimielisesti, että lainauskorvausmäärärahan tasoa korotetaan pohjoismaiselle tasolle ja että e-kirjojen ja äänikirjojen lainaaminen saatetaan mahdollisimman pian lainauskorvauksen piiriin.

Kaikille avoimelle ja kattavalle e-kirjastolle on kova kysyntä, mutta ennen sen käyttöönottoa pitää ratkaista tekijöiden lainauskorvaukset.

Eduskunnan tahdon ja valtakunnallisen e-kirjastohankkeen vuoksi e-aineistojen lainauskorvauksia ei pidä pidempään lykätä, vaan asia on saatava kuntoon muutaman kuukauden sisällä vaikka erillisenä hallituksen esityksenä.

On kohtuutonta antaa kirjailijoiden ja suomentajien työ korvauksetta lainaan digipuolella ja palata korvauksiin joskus hamassa tulevaisuudessa.

Valtakunnallisen e-kirjaston tavoitteena on, että jokaisella olisi mahdollisuus lukea digitaalisia kirjoja maksutta kaikkien julkisten kirjastojen yhteisen tietokannan kautta.

Hyvä niin, mutta kirjailijat ja kääntäjät ansaitsevat töidensä lainaamisesta yhtä kaikki säällisen korvauksensa kuten painetulla puolellakin.

Uusimmat

Fingerpori

comic