Pääkirjoitukset

Edunsaajat edellä Veikkausta viilaamaan

Pelikoneiden vähentäminen, tunnistautumisen vaatiminen ja koronarajoitukset romahduttivat Veikkauksen tuloksen. Kuva: Joel Maisalmi
Pelikoneiden vähentäminen, tunnistautumisen vaatiminen ja koronarajoitukset romahduttivat Veikkauksen tuloksen. Kuva: Joel Maisalmi

Kellot soivat Veikkauksen nykymenolle. Veikkauksen tulojen supistuminen ei ole pelkkä tulevaisuuden kehityssuunta vaan heijastuu jo henkilöstöön.

Veikkaus on käynnistänyt yt-neuvottelut ja aikoo vähentää jopa 200 työpaikkaa ja muuttaa enimmillään 330 työntekijän työsuhteen ehtoja.

Muutosten taustalla on se, että kaksinaismoralismista syytetty rahapeliyhtiö joutuu toimimaan entistä vastuullisemmin ja kitkemään peliriippuvuutta. Pakollinen tunnistautuminen ja pelirajat vähentävät merkittävästi pelien kysyntää ja yhtiön tuloja.

Samalla yhtiöllä on tarve tehostaa ja uudistaa organisaatiotaan. Henkilöstövähennykset keskittyvät karsittaviin peliautomaattitoimintoihin. Uutta toimintaa on myös kasinon avaaminen Tampereelle.

Veikkauksen viime vuoden tulos painui myös koronan kolhimana toissa vuodesta kolmanneksella 680 miljoonaan euroon.

Yhtiö on muokattava toimintaansa vastaamaan toimintaympäristön muutoksia.

Veikkauksen ympärillä on jo pidempään käyty yhteiskunnallista keskustelua yhtiön tulevaisuuden rahoitusmallista, etenkin yhtiön tuottojen siirtämisestä valtion budjettiin.

Kysymys on ennen kaikkea siitä, miten Veikkauksen lukuisat tieteen, kulttuurin, kansanterveyden, nuorisojärjestöjen ja liikunnan edunsaajat jatkossa pärjäävät.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) kannattaa Veikkauksen tuottojen siirtämistä valtion budjettiin.

Asiaa puinut työryhmä esitti kevättalvella samaan tapaan kokonaisuudistusta, jossa rahapelituotot ohjattaisiin valtion tuloiksi ja edunsaajat siirrettäisiin budjetin kehysmenettelyn piiriin.

Hallitus on sopinut vasta kompensoivansa menetettyjä veikkaustuloja sekä Veikkauksen tuottojen jakoa pohtivan parlamentaarisen työryhmän perustamisesta.

Uudistuksesta olisi syytä kohta päättää, koska tulovirta vain kapenee.

Veikkauksen edunsaajille on tärkeää paitsi tuen määrä sen ennustettavuus. Budjettirahoituksenkaan ei pitäisi suuresti vaihdella valtaapitävien mielihalujen mukaan.

Poliittisten arvovalintojen rooli vaikuttaa silti pienemmältä riskiltä kuin sitoa tärkeiden alojen rahoitus rahapeliyhtiön epävarmaan menestykseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic