Pääkirjoitukset

Eduskuntavaalien ehdokaspelin panoksena iso perintöäänipotti

Kaisa Lepolan vetäytyminen ehdokkuudesta muuttaa eduskuntavaaliasetelmia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Eduskuntavaaleihin on aikaa vajaat yhdeksän kuukautta. Vaalivankkureiden rattaita aletaan kaikissa puolueissa jo toden teolla.

Ehdokasasettelussa kiinnostaa tietysti se, mitä nimiä kukin puolue saa ehdolle, mutta myös se, ketkä eivät lähde. Tällä viikolla Kanta-Hämeessä saatiin kuulla useampikin kiinnostava ja potentiaalinen nimi, jotka ilmoittivat, että eivät lähde tavoittelemaan paikkaa Arkadianmäelle ensi keväänä.

Hämeen vaalipiiri muodostuu Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen maakunnista. Viime vaaleissa Hämeen kansanedustajista valintahetkellä kahdeksan oli kanta- ja kuusi päijäthämäläisiä.

Vaaka kallistui vielä enemmän Kanta-Hämeeseen, kun Kalle Jokinen (kok.) muutti kesken vaalikauden Orimattilasta Hämeenlinnan Lammille. Nyt Jokinen ilmoitti, että vuonna 2009 alkanut ura kansanedustajana päättyy ensi kevääseen. Häneltä jää viime vaaleista lähes 6000 äänen perintö.

Jokseenkin yllättävänä voidaan pitää, että tammikuisten Kanta-Hämeen aluevaalien ääniharava, forssalainen Kaisa Lepola (sd.) ei lähde tavoittelemaan kansanedustajuutta. Hän ehti aiemmin jo ilmoittautua ehdokkaaksi, mutta perui. Lepola perusteli ratkaisuaan halulla panostaa perheeseen, nykyiseen siviilityöhönsä sekä aluehallituksen puheenjohtajuuteen.

Viime eduskuntavaaleissa vuonna 2019 Lepola sai 5553 ääntä ja jäi vain reilun sadan äänen päähän vaalipiirin neljäntenä demarina eduskuntaan päässeestä Mika Karista. Myös vuoden 2015 vaaleissa Lepolan ”kohtalona” oli varakansanedustajan paikka.

SDP:n listoilla ensi kevään eduskuntavaaleissa ei nähdä myöskään piirin puheenjohtajaa Iisakki Kiemunkia, joka kertoi tällä viikolla vaihtavansa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin viestintäjohtajuuden viestintätehtäviin SDP:n eduskuntaryhmässä. Uusi työpaikka herätti myös kysymyksen eduskuntavaaliehdokkuudesta, mutta hän teki selväksi, ettei ehdokkuus missään vaaleissa kiinnosta. Kiemunki sai vuosien 2011 ja 2015 eduskuntavaaleissa hyvät, mutta eduskuntaan riittämättömät äänipotit.

Eduskuntavaaleissa ehdokkaiden kovimmat kilpakumppanit löytyvät oman puolueen riveistä. Paikka Arkadianmäelle vaatii tietysti hyvää äänipottia koko puolueelle, mutta ennen kaikkea korkeaa sijoitusta puolueen sisäisellä listalla. Tämän viikon kieltäytymisiä on varmasti seurattu kiinnostuneena ehdokkuudestaan jo päättäneiden ja sitä vielä pohtivien keskuudessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic