Pääkirjoitukset

Ehdokaslistojen paino punnitaan kuntavaaleissa

Kuntavaalit käydään haastavasti kesä- ja epidemia-aikaan. Kuva: Soile Toivonen / HäSa
Kuntavaalien varsinainen vaalipäivä siirtyi kesäkuulle. Kuva: Soile Toivonen / HäSa

Kuntavaalien finaali lähestyy ja panokset kasvavat. Puolueet kehuvat kilvan valmistuneita ehdokaslistojaan, jos eivät määrän, niin ainakin laadun perusteella.

Keskusta sai koko maassa perinteisesti kokoon lihavimmat ehdokaslistat, mutta se jäi johtavan hallituspuolueen SDP:n lailla edellisten, vuoden 2017 kuntavaalien ehdokasmääristään. Jos ei hallitusvastuu, niin ainakin koronapandemia painoi ehdokashankintaa.

SDP:n ohittivat ehdokasmäärissä myös listojaan selvästi kasvattaneet perussuomalaiset ja kokoomus. Myös vihreät hehkuttivat nousuaan.

Mikään puolue ei kuitenkaan erityisesti hyötynyt ehdokashankinnan kahden kuukauden jatkoajasta – kovasta polemiikista huolimatta.

Hyvä menestyminen kuntavaaleissa vaatii puolueilta paitsi pitkiä listoja myös eri ryhmiin vetoavia ehdokkaita.

Puolueiden ehdokaslistat vaihtelevat kunnittain selvästi. Esimerkiksi Hämeenlinnassa virheillä ja keskustalla on selvästi lyhemmät ehdokaslistat kuin viime kuntavaaleissa. Käytännössä listan täydeltä ehdokkaita on SDP:llä, perussuomalaisilla ja kokoomuksella.

Perussuomalaisten vetovoima näkyy myös Janakkalassa ja Hattulassa sekä Riihimäellä, jossa vasemmistoliitto sai ministerinsä tähdittämänä kokoon historiallisesti suurimman ehdokasmäärän.

Forssan seudun kunnissa ehdokasmäärät ovat suunnilleen samalla tasolla kuin neljä vuotta sitten. Forssassa kokoomuksella on vankin lista. Sitä seuraavat ehdokasmääriensä perusteella taistelupareina SDP ja keskusta sekä sitten vasemmistoliitto ja perussuomalaiset.

Äänestysvilkkaus on arvoitus, kun kuntavaalit käydään epidemia-aikaan ja vieläpä kesäkuussa. Kesäsää ei innosta ihmisiä äänestyskoppiin, mutta katoa voi paikata tavallista pidempi ennakkoäänestys.

Koronapandemia saanut ihmiset vetäytymään oloihinsa ja niin myös kuntapoliitikot poteroihinsa, joista ovat kaikuneet sanalliset hyökkäykset vastapuolille.

Kunnallisen päätöksenteon ilmapiiri vaikuttaa samalla raadollistuneen, valitettavasti. Kuntavaaleissa voi olla paljon liikkuvia äänestäjiä, joten kampanjoinnilla on merkitystä.

Tulevat kuntapäättäjät saavat vielä kuntatalouden paineissa ja sote-uudistuksenkin myötä eteensä ikäviä päätöksiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic