Pääkirjoitukset

Ei englannin kielellä koko maailmaa valloiteta

Englanti jyrää, mutta ranskalla ja saksallakin on arvonsa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Englanti jyrää, mutta ranskalla ja saksallakin on arvonsa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Englannin kielen ylivalta on huolestuttavasti vähentänyt muiden vieraiden kielten opiskelua.

On syntynyt osin viihdeteollisuuden perusteella vääristynyt käsitys, että englanti on sellainen maailmankieli, että sen lisäksi muita vieraita kieliä on turha opetella.

Lisäksi kuntien säästöt ovat käytännössä vähentäneet kieliopintojen valikoimaa, kun valinnaisten kielten aloitusryhmäkokoja on kasvatettu.

Lyhyiden kielten opiskelu on romahtanut viime vuosikymmeninä, mikä rapauttaa suomalaisten vieraiden kielten taitoa. Tämä ei tiedä hyvää.

Forssan yhteislyseon kielivalikoiman harvinaisena täkynä on saksan kielidiplomi, jonka voi suorittaa Suomessa vain 18 koulussa.

Saksan virallisesta kielitutkinnosta on suuri apu haettaessa työharjoitteluun tai työhön saksalaiselle kielialueelle. Sillä aukeavat portit myös saksalaisiin korkeakouluihin.

Monipuolinen kielitaito on työmarkkinoilla ja ulkomaan matkoillakin valttia.

Työelämässä englannin osaaminen on lähes itsestäänselvyys, mutta saksan, ja venäjän taitajille on kysyntää. Espanja, italia ja ranska – kiinasta puhumattakaan – lisäävät huomattavasti osaajan pääomaa.

Pohjoismaissa pärjää toki englannilla, mutta sujuvalla ruotsilla tekee paljon paremman vaikutuksen. Samanlainen kumarrus isäntämaan suuntaan on eduksi kaikilla kielialueilla.

On syytä ymmärtää, että pyrkimys kansainvälistymiseen ja samanaikainen jättäytyminen pelkän englannin varaan lyövät toisiaan korville.

Kaventuvalla kielipääomalla Suomi ei tule saavuttamaan maailmassa kokoaan isompaa vaikutusvaltaa.

Kielitaitoa on pienessä maassa pidetty yleissivistyksen yhtenä peruskivenä ja voimavarana.

Enää vain vähemmistö kirjoittaa ylioppilaskokeissa kokeissa ylimääräisen kielen. Tästä voi syyttää myös yliopistojen todistusvalinnan pisteytyksiä, jotka antavat arvoa etenkin matematiikalle ja sorsivat ylimääräisiä kieliä.

Kieltenopiskelu vaatii maassa uutta ryhtiliikettä, asennemuutosta. Ryhmäkokoihin ei pidä kieltenopiskelussa hirttäytyä, vaan hyödyntää digiaikana myös etäkursseja ja verkko-opiskelua.

Monipuolinen kielitaito on rikkautta.

Uusimmat

Fingerpori

comic