Pääkirjoitukset

Ekologinen painotus henkii jo messutaloissa

Pyörre-talon suihku ja kiuas Lohjan asuntomessuilla.
Pyörre-talon suihku ja kiuas Lohjan asuntomessuilla.

Asumisessa unelmat ja todellisuus eivät kohtaa suurelle osaa suomalaisia. Jostain on tingittävä, mutta unelmoida voi vaikka tutustumalla juuri avautuneiden Lohjan asuntomessujen taloihin.

Asuntomessuilla on esillä yhteisöllisiä ja ympäristöystävällisiä rakennusratkaisuja, joista selvitetään myös hiilijalanjälki. On isoja ja kompakteja sekä yksilöllisiä unelmakoteja – myös kerrostaloissa.

Asuntomessutalojen sanotaan viitoittavan osaltaan sitä, millaista asuminen on tulevaisuudessa. Ensi vuoden asuntomessualue Naantali saa jopa oman aurinkovoimalan.

Rakennukset ovat yhä energiatehokkaampia, mutta muuten ekologinen painotus ei Suomen Asuntomessujen mukaan näy toistaiseksi suomalaisen asumisen ihanteissa.

Ihmiset kokevat ekologisuuden periaatteessa tärkeäksi, mutta se ei vielä vaikuta merkittävästi asumisen valintoihin.

Käytännössä ihmiset hakevat käytännönläheistä asumismukavuutta kohtuullisilla kustannuksilla. Näin kesähelteillä huomio keskittyy huoneilman viilennysratkaisuihin.

Asuntojen keskimääräinen pinta-ala on viime vuosikymmenet ollut hyvin hitaassa kasvussa. Tilastokeskuksen mukaan keskiverto asuntokunta asuu noin 81 neliön asunnossa ja asuntokunnassa on enää kaksi henkeä. Kestävän kehityksen laskelmien mukaan asumisväljyyttä on yli tarpeen.

Koronapandemia etätyösuosituksineen on saanut ihmiset kuitenkin etsimään asuinväljyyttä. Kyselytutkimuksissa muuttaminen maaseudulle on alkanut kiinnostaa.

Pandemiasta siinnyt työelämän muutos avaa pienemmillekin kunnille uusia mahdollisuuksia, vaikka pandemian päättyessä suurin maallemuuttointo poistuisi.

Kalleimmat asuinneliöt löytyvät valtaosin sieltä mistä iso osa ihmisistäkin, kasvavista kaupungeista. Vähäväkiseltä muuttotappioalueelta saa huokeita asuinneliöitä, mutta niiden riskinä on ollut asuntosijoituksen arvon sakkaaminen.

Oma omakotitalo on yhä halutuin asumismuoto Suomessa. Tonttipula jarruttaa etenkin kasvukeskusten omakotirakentamista. Lounais-Hämeellä on tässä iskun paikka.

Uusimmat

Fingerpori

comic