Pääkirjoitukset

Ensimmäisiä aluevaaleja leimaa kiivas taisto vallasta – SDP ja keskusta ottavat mittaa gallupsuosikki kokoomuksesta

Sanna Marinin johtama SDP ja Annika Saarikon vetämä keskusta ottavat aluevaaleissa mittaa kokoomuksesta. Kuva: MAURI RATILAINEN
Sanna Marinin johtama SDP ja Annika Saarikon vetämä keskusta ottavat aluevaaleissa mittaa kokoomuksesta. Kuva: MAURI RATILAINEN

Puolueet taistelevat kiivaasti vallasta ensimmäisissä aluevaaleissa tammikuussa. Kokoomus, keskusta ja SDP ovat ennakkolaskelmien perusteella varsin tasaväkisessä tilanteessa.

Ylen kannatuskysely lupailee kokoomukselle kärkipaikkaa aluevaaleihin, joihin on vielä vajaat 11 viikkoa aikaa.

SDP:n ja perussuomalaisten kannatus on nyt suunnilleen samoissa lukemissa 18 prosentin tuntumassa, mutta kokoomuksella on etumatkaa lähes 21 prosentin osuudella.

Keskustan kannatus on vaisusti 12 prosentin tuntumassa. Vihreät kärkkyy keskustan kannoilla selvällä erolla vasemmistoliittoon.

Hallituspuolueista juuri SDP:n ja keskustan kannatus on syksyllä laskenut, missä arvatenkin näkyy nokittelu Veikkauksen rahojen kohtalosta.

Uutissuomalainen puolestaan kysyi kansalta, kuka puoluejohtajista on onnistunut parhaiten puheenjohtajan tehtävässään. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) suosio kestää. Kauas jäivät Li Andersson (vas.), Riikka Purra (ps.) ja Petteri Orpo (kok.) muista puhumattakaan.

Puoluejohtajien katse on keskittynyt aluevaaleihin, joissa on jaossa hyvinvointialueiden herruus. Kuntaliitto laski syyskuussa kuntavaalien perusteella, että keskusta ottaisi ykköspaikan yhdeksässä aluevaltuustossa, kokoomus kuudessa ja SDP kolmessa.

Aluevaltuustopaikkoja näyttäisi keräävän eniten kokoomus vanavedessään keskusta ja SDP ja sitten perussuomalaiset.

Keskustan ja SDP:n piirissä on kuitenkin vahva usko, että keskustelu sote-palveluiden saatavuudesta sataa enemmän juuri niiden laariin.

Kanta-Hämeen aluevaltuuston johtopaikka vaikuttaa olevan kokoomuksen ja demarien kauppa, ne saattavat yhdessä ottaa enemmistön aluevaltuustopaikoista.

Äänestysaktiivisuus askarruttaa. Kansalaisille ei ole vielä kattavasti valjennut aluevaalien suuri merkitys. Kun hyvinvointialueet alkavat mestaroida sosiaali- terveysasioissa sekä pelastustoimessa, kuntia koetellaan.

Aluevaltuustojen kokonpano on kiinni äänestäjistä ja paikallisista valovoimaisista ehdokkaista.

Uusimmat

Fingerpori

comic