Pääkirjoitukset

Eri reiluja stipendejä jaossa huipputyypeille

Korona-aika etäopetuksineen on haastanut kovin myös erityisopetuksessa olevia oppilaita. Kannustus on tarpeen. Kuva: Riku Hasari / HäSa
Korona-aika etäopetuksineen on haastanut kovin myös erityisopetuksessa olevia oppilaita. Kannustus on tarpeen. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Oppilaitosten kevätlukukausi on päättymässä. Todistusten ohella moni oppilas saa kannustuksekseen stipendin tai hymypatsaan.

Perinteinen tapa on jakaa eri tahojen kustantamia stipendejä ja huomionosoituksia mallioppilaille, hyvin opinnoissaan suoriutuneille. He ovat varmasti palkintonsa ansainneet.

On kuitenkin paljon niitä oppilaita, jotka jäävät hyvästä yrityksestä huolimatta harmaaseen keskikastiin tai luokkansa häntäpäähän. Kelpo arvosana saati palkinto voi oppimisvaikeuksista tai mistä vain syystä jäädä turhauttavan kauaksi.

Hiljalleen väistyviin perinteisiin kuulunee hymypatsas, jonka joku oppilas voi saada reilusta ja ystävällisestä toiminnasta.

Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon hengessä on ollut yleistä, että luokka äänestää, kuka kaikista sen hymypojan tai -tytön kulloinkin saa. Näin suositut oppilaat menestyvät.

Forssan seudun yritykset ovat nyt kiitettävästi kartuttaneet stipendejä, jotka on suunnattu Forssan seudun koulujen yritteliäille oppilaille, jotka ovat jääneet menestyjien katveeseen. Näitä ”huippu tyyppejä” löytyy hyvinkin tehostetun ja erityisen tuen oppilaista.

Kati Länsikylän stipendi-idea on muutamassa vuodessa noussut seutukunnalla lentoon yrittäjä- ja opettajakunnan siivittämänä. Heillä on silmää sille, että lapsen ja nuoren arvoa ei mitata todistuksen numerolla.

Viitosen tai kuutosen oppilaasta voi apua saatuaan kasvaa täyden kympin ihminen.

Kun tekee parhaansa, sen pitää riittää. Itsensä ylittämisestä kelpaa palkita.

Myönteinen palaute voi auttaa lasta karistamaan harteiltaan epäonnistujan raskaan viitan.

Vaatimattomammassakin suorituksessa on usein siemen hyvää, ellei se ole kummunnut välinpitämättömyydestä tai laiskuudesta.

Asennemuutoksesta kertovat myös muualta maasta kantautuneet tiedot erilaisista kannustustavoista.

On reilu kaveri -stipendejä, palkintoja hengennostattajille ja sitten tsemppistipendejä oppilaille, jotka ovat vuoden aikana kehittyneet tai erityisesti kunnostautuneet. Näitä tarvitaan.

Itse asiassa jokainen lapsi ja nuori ansaitsisi tänä keväänä stipendin, että on jaksanut uurastaa läpi koko poikkeuksellisen koronavuoden.

Uusimmat

Fingerpori

comic