Pääkirjoitukset

Faktapohjaiselle journalismille on tilausta

Palkitut toimittajat Lauri Nurmi ja Rebekka Härkönen ovat kirjoittaneet muun muassa Forssan Lehteen lukuisia tutkivia juttuja. Kuva: Pekka Rautiainen
Palkitut toimittajat Lauri Nurmi ja Rebekka Härkönen ovat kirjoittaneet muun muassa Forssan Lehteen lukuisia tutkivia juttuja. Kuva: Pekka Rautiainen

Tosiasioihin pohjautuvan journalismin tarve on suurempi kuin ehkä koskaan. Monipuolisen, riippumattoman ja luotettavan tiedonvälityksen rinnalle on noussut julkaisuja ja kanavia, joista kyllä puhutaan paljon, mutta niitä ei silti pidetä uskottavina.

IRO Researchin elo-syyskuussa tekemästä Tuhat suomalaista -tutkimuksesta selviää, että Googlen, verkon uutisportaalien, sosiaalisen median, tubettajien ja blogien luotettavuus on kaikkien aikuisten keskuudessa hyvin alhaisella eli 2–6 prosentin ja nuorimpien osalta 3–15 prosentin tasolla.

Samassa tutkimuksessa selvisi, että sanomalehtien ykkösasema luotettavimpana mediana on vahvistunut erityisesti 18–24-vuotiaiden keskuudessa.

Nuorista aikuisista 88 prosenttia pitää painettuja tai digitaalisia sanomalehtiä luotettavina. Tulos on peräti kahdeksan prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin.

Sanomalehtien luotettavuus on nuorten mielestä aivan omaa luokkaansa. Toiseksi sijoittuvaa televisiota pitää luotettavana vain 35 prosenttia nuorista aikuisista. Ero sanomalehtiin on siis järisyttävät 53 prosenttiyksikköä.

Suurin ero ominaisuuksien tärkeydessä nuorten aikuisten ja koko aikuisväestön välillä syntyy sisällön laadukkuuden kohdalla.

Kun kaikista aikuisista laadukkuutta pitää tärkeänä vajaa puolet (45 prosenttia), niin 18–24-vuotiaista peräti neljä viidestä nostaa laadukkuuden tärkeäksi ominaisuudeksi.

Sanomalehtien Liiton markkinointi- ja tutkimusjohtaja Sirpa Kirjonen arvioi, että nuoret käyttävät selvästi vanhempia enemmän erilaisia digitaalisia medioita ja kohtaavat monella tavalla tuotettua sisältöä, joten pitää tuntea varmuutta, että faktat on tarkistettu eikä sisällön laadusta tingitä.

Sanomalehtien ylivoimaisuus luotettavimpana mediana on siis kasvanut, mutta juhlanaiheita on lehtitaloissa silti liian harvoin. Ulkomaiset nettijätit käyttävät säälimättä hyväkseen journalistisen siällön ja ottavat vielä rahatkin päältä tekemättä itse juuri mitään.

Päättäjien tulisi siksi sisäistää alan hankaluudet. Faktapohjaiselle journalismille on aina tilausta.

Uusimmat

Fingerpori

comic