Pääkirjoitukset

Forssan seudun kunnat puolivaloilla kohti hyvinvointialueiden aikaa

Seudun kunnanjohtajat vuodelta 2019: Forssan Jari Kesäniemi, Ypäjän Riikka Riihimäki, Tammelan Kalle Larsson, Jokioisten Jarmo Määttä ja Humppilan Jari Keskitalo (oik.) Kuva: Lassi Puhtimäki

Hyvinvointialueet aloittavat täysimääräisesti työnsä vajaan puolen vuoden päästä, jolloin nii lle siirtyy sosiaali- ja terveydenhuolto sekä palo- ja pelastustoimi ja samalla leijonanosa rahoista.

Kun nille jää yhä tehtäväkenttää teknisestä toimesta sivistystoimeen saakka . Päähuomio on kolmessa kovassa koossa; kehityksessä, koulutuksessa ja kaavoituksessa. Lisäksi työllisyyspalvelut ovat siirtymässä lähivuosina te-toimistoilta kuntien vastuulle.

Sote-palveluiden siirtymisestä huolimatta kuntien vastuulla säilyy asukkaiden hyvinvointi eli ennaltaehkäisevät palvelut . Parhaillaan kuntia askarruttaa kovin sote-kiinteistöjen kohtalo.

Muutoksen yhteydessä kunnilta siirtyy valtaosa tuloja valtiolle, mikä tapahtuu sumplimalla kuntaveroa sekä valtionosuuksia ja kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta. Kuntien tulopohja putoaa ja kiinteistöveron merkitys kuntien rahoituksessa kasvaa. Velanhoitokin tuntuu pienemmillä budjeteilla.

Forssan seudun kuntien tulevaisuusseminaari syksyllä 2019 pyrki avaamaan tietä uudenlaiselle, laajalle seutuyhteistyölle tulevien talouspaineiden edellä. Paljon yhteishankkeita piti saataman käyntiin, mutta niin ei käynyt. Yhteinen tahto ei ollut sittenkään riittävän vahva, tuli kupruja matkaan ja sitten vielä k oronakriisi.

Forssan seutu on siirtynyt 2020-luvulle vanhoilla rakentei lla. Kunnissa pelättiin oman määräysvallan menettämistä ja siten palvelutason laskua.

Yhteistyötä asettuivat tuolloin vahvasti penäämään seudun viisi kunnanjohtajaa. Vanhasta viisikosta on jäljellä enää Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi. Ypäjällä ohjat ovat sittemmin siirtyneet Tatu Ujulalle ja Jokioisten ruori Jukka Matilaisen käsiin. Humppilassa on taas kunnanjohtajan hakuprosessi käynnissä ja emäpitäjä Tammelassa myös alussa, kun Humppilan Jyri Sarkkinen valittiin Hämeen liiton kehittämisjohtajaksi ja Tammelan puuhamies Kalle Larsson vahvisti siirtyvänsä Orimattilan kaupunginjohtajaksi.

No, ei sota eikä sote-murros yhtä miestä tai naista kaipaa, mutta kuntahallinnossa kunnanjohtaja on tuulisena aikana avainpaikallaan paljon vartijana.

Uskoa ja luottoa on siihen, että Humppilan ja Tammelan uudet kunnanjohtajat sopeutuvat aikanaan ripeästi lounaishämäläiseen kuntapolitiikkaan.

Tarve yhteistyön syventämiselle ei ole hyvinvointialueen tullessa minnekään hävinnyt. Huoli on edelleen syvä kantokyvystä ja vetovoimasta. Pienellä seutukunnalla ei ole varaa kuppikuntaisuuteen.

Uusimmat

Fingerpori

comic