Pääkirjoitukset

Forssan seudun kuntia kalvaa sote-uudistuksen ja Assi-sairaalan tullessa huoli omasta rahoitusasemasta

Hyvinvointialueen tulo myllää kuntien tulo- ja menopohjaa. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Hyvinvointialueen tulo myllää kuntien tulo- ja menopohjaa. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Kuntien taloussuunnittelu on poikkeuksellisen epävarmalla pohjalla, sillä reilun vuoden kuluttua sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy kokonaan hyvinvointialueille. Samalla katoaa noin 60 prosentin siivu kuntien budjeteista ja samaa kyytiä myös kuntakentän verotuloja ja valtionosuuksia.

Forssan seudun kunnat joutuvat sote-uudistuksen vuoksi määrittämään nyt koko kuntakentän tavoin ensi vuoden lisäksi myös seuraavan vuoden veroprosentit. Lounaishämäläisille hyvä viesti on, ettei verotus ole kiristymässä.

Laskelmien mukaan kaikkien kuntien veroprosenteista katoaa tällä tietoa 12,39 prosenttiyksikköä, jolla kustannetaan hyvinvointialueen tuottamat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut.

Sote-uudistuksen on määrä olla kunta-valtio-suhteessa neutraali, mutta kunnilla on siitä huolimatta merkittäviä kuntatalouden sopeutuspaineita.

Varmaa suunnitelmavuosien luvuissa on tässä vaiheessa vain epävarmuus. Forssan seutu on aiemmissa laskelmissa kuulunut kuntajoukkoon, jonka rahoitusasema heikkenee uudistuksen seurauksena.

Forssaa ja seutua varjostaa sote-kustannusten nousun lisäksi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin yllättäen valmistelema Ahveniston sairaalan poistosuunnitelman muutos.

Ylimääräinen poistoerä tietäisi esimerkiksi Forssalle ensi vuodeksi kaavailtujen yli neljän miljoonan euron sote-menojen kasvun lisäksi vielä arviolta 261 000 euron ylimääräistä kuluerää.

Lisälasku pienentäisi pysyvästi kuntien saamia valtionosuuksia vuodesta 2023 alkaen.

Forssan seudun eikä Kanta-Hämeen kunnilla ei ole syytä tällaista kalkkia niellä.

Seutuseminaarissa Forssan seudun kunnat perustellusti hahmottelivat yhteisrintamaa, jotta kuntien ääntä kuullaan hyvinvointialueen ja sen toiminnan valmistelussa.

Tärkeintä olisi saada selvyyttä sosiaali- ja terveystoimen ja niiden kiinteistöjen kohtalosta.

Yhteinen kannanmuodostus sote-palvelujen turvaamisesta ja kiinteistöistä on seudulla tarpeen, jotta seutukunta ei tule jyrätyksi.

Soten tulossa on talouden kannalta hyvää se, että kuntien on jatkossa huomattavasti helpompi arvioida jäljelle jäävän teknisen ja sivistyspuolen toimintansa menoja.

Uusimmat

Fingerpori

comic