Pääkirjoitukset

Halla-aho kävisi jo mieluusti hallitusvaaleja

Puolueidensa puheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.) ja Jussi Halla-aho viime lokakuussa politiikan toimittajien tilaisuudessa Helsingissä. Kuva: Mauri Ratilainen
Puolueidensa puheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.) ja Jussi Halla-aho viime lokakuussa politiikan toimittajien tilaisuudessa Helsingissä. Kuva: Mauri Ratilainen

Perussuomalaisten jo vakiintuneen vahva asema kannatusmittauksissa näkyy puolueen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon maanantaina julistamissa kuntavaalien kärkiteemoissa.

Perussuomalaisilla vaikuttaa olevan iso kiusaus ennenaikaisten hallitusvaalien käymiseen. Halla-aho puhuu silmääkään räpäyttämättä kuin huhtikuussa äänestettäisiin eduskuntavaaleissa.

Näissä kuntavaaleissa ei ole yleisemminkään esillä vain se, mitä jokin puolue tai ehdokas kannattaa, vaan myös se, mitä vastustaa. Negatiivista vaalikampanjointia on tässä ja nyt.

Vihreät ja perussuomalaiset on entuudestaan tiedetty toisilleen kuin tuleksi ja vedeksi.

Nyt Halla-aho määrittelee perussuomalaisten kuntavaalien ”pääasialliseksi huolenaiheeksi” punavihreän hallituksen (Yle 25.1.).

Hallituspuolueista erikseen mainittuna keskustaa vastaan perussuomalaiset ei kuitenkaan Halla-ahon mukaan hyökkää, vaan muotoilee jopa harvinaisen taiten, että keskustan heikolla vaalituloksella voi olla vaikutusta Sanna Marinin (sd.) hallituksen jatkoon.

Annika Saarikon johtama keskusta kamppailee kannatuskriisissä, mutta ei ulkoista jatkoaan hallituksessa ainakaan Halla-ahon päätettäväksi.

Saarikko kysyi provosoivasti ja osin omalta väeltään puolueensa eduskuntaryhmän talvikokouksessa, johtavatko maakuntia kuntavaalien jälkeen keskusta vai perussuomalaiset.

Saarikko pyrkii pesäeroon, ja Halla-aho hämmentää auraamalla tietä yhteistyölle – vaikka seuraavien eduskuntavaalien jälkeisessä hallituksessa.

Nyt käydään kuitenkin kuntavaaleja, joissa on kysymys ihmisten lähipiirin asioista, palveluista ja arkielämän olosuhteista. Näistäkin perussuomalaisilla on ajatuksensa ja pyrkimyksensä, mutta ne ovat sekä tuttuja että oletettuja: ”asiat pitää laittaa tärkeysjärjestykseen”. Niin tietysti pitääkin.

Perussuomalaisilla on vain yksi ongelma ja sen mukana kaikki: miten saada erittäin kova gallup-kannatus kanavoitua ääniksi. Sen tärkeä käytännön edellytys on kaikille puolueille yhteinen. Ehdokkaiksi on löydyttävä päteviä ihmisiä, jotka osaavat muutakin kuin määritellä pahimmat inhokkinsa.

Uusimmat

Fingerpori

comic