Pääkirjoitukset

Hallitus tarjosi lekaa mutta sai itse siipeensä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) joutuu kokoamaan joukkonsa uutta lakiesitystä muovaamaan. Kuva: Arttu Laitala
Pääministeri Sanna Marin (sd.) joutuu kokoamaan joukkonsa uutta lakiesitystä muovaamaan. Kuva: Arttu Laitala

Perustuslakivaliokunta syötti katkeraa kalkkia hallitukselle torpatessaan pystyyn lain liikkumisrajoituksista.

Perustuslakivaliokunnan vastaus otettiin koronan väsyttämässä maassa vastaan niin ilolla, vahingonilolla kuin pettymykselläkin. Osa kantahämäläisistä olisi kieltänyt pääkaupunkiseutulaisilta ja turkulaisilta vapaan liikkumisen.

Ihmetystä herättää hallituksen lainvalmistelun kompastuminen jälleen kerran, vaikka ministerien puheet tulvivat juristeriaa.

Hallituksella pitäisi olla valta, voima ja kunnia valmistella oikeamittaisia ja hyvin muotoiltuja lakiesityksiä eduskunnalle. Vaan ei, tuli imagotappio.

Hallituksella pitäisi olla käytössään maan parhaat lainvalmistelun ammattilaiset ja myös perustuslain tuntijat, oikeuskanslerista alkaen. Toki nykytilanne on hyvin poikkeuksellinen, mutta siitä huolimatta sekundaa ei saisi tuottaa.

Perustuslakivaliokunnan katsantokanta pohjaa juuri perustuslakiin ja ihmisten perusoikeuksiin, kun hallitus koki perusoikeuksia voitavan toviksi rajoittaa ihmisten terveyden varjelemiseksi.

Lakiesitys liikkumisrajoituksista pyrki välillisesti päämääräänsä, estämään ihmisten yksityisiä kokoontumisia ja nujertamaan näin viruksen leviämisen. Valiokunnan mukaan tarkoitus ei pyhitä näin raskasta ja tulkinnanvaraista keinoa. Olisi pitänyt asettaa tarkat kiellot ilman yleistä liikkumiskieltoa ja sen pitkää poikkeuslitaniaa ja suoraan kieltää esimerkiksi kotibileet.

Valmistautumisaikaa eri lakimuutoksiin on ollut kuukausia ja jopa vuosi, jos heti epidemian alusta saakka olisi aloitettu.

Valitettavasti vain lainvalmistelun ongelmat heijastuvat koko yhteiskuntaan, jossa epätietoisuus valtiovallan suunnitelmista riivaa kansalaisia.

Lakipykäliin tarvitaan selkeä linja ja viestintään ymmärrettävää, suorasanaista ilmaisua ilman kapulakieltä.

Hallitus joutuu nyt työstämään uutta ratkaisua. Aikaa on kulunut hukkaan.

Toivo lepää nyt ennen kaikkea rokotusten laajentumisessa, ihmisten tolkullisessa käyttäytymisessä ja siinä, että koronavirusmuunnoksetkin menettäisivät kesän tullen pahinta puhtiaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic