Pääkirjoitukset

Hamkilla on tärkeä rooli koulutuksen kärkenä

Hamkin Forssan kampus Kehräämöllä kuuluu aluekehityksen avainpaikkoihin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Hamkin Forssan kampus Kehräämöllä kuuluu aluekehityksen avainpaikkoihin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hämeen ammattikorkeakoulu on merkittävä aluekehittäjä ja -vaikuttaja Kanta-Hämeessä, eikä vähiten Forssan seudulla.

Forssan seudun hyvä koulutustarjonta keskiasteella, Forssan ammatti-instituutissa ja yhteislyseossa, tarvitsee keihäänkärjekseen ammattikorkeakoulun osaamisen.

Seudulle merkittäviä ovat Hamkin kampukset Forssassa ja Tammelassa ja niissä annettava koulutus. Paikallisille yrityksille tärkeitä ovat paitsi valmistuvat opiskelijat myös Hamkin kanssa tehtävä tutkimus- ja kehitysyhteistyö.

Ammattikorkeakoulu on saanut FAI:n lailla vuosien varrella sopeutua yhteiskunnan muutoksiin sekä koulutusleikkauksiin ja selvinnyt niistä.

Forssan seudulle koittaa keväällä uuden kolmivuotisen yhteistyösopimuksen aika. Sopimuksen mukaisesti Forssan seudun kunnat ostavat Hamkilta tutkijayliopettajan koordinoimaa tutkimustyötä.

Tutkijayliopettaja on työskennellyt seudun eteen jo muutamana vuonna, mutta uusi sopimus mahdollistaa tiimimuotoisesti seudun käyttöön koko Hamkin laaja-alaisen asiantuntemuksen. Yhteistyösopimus on tervetullut askel eteenpäin.

Erityisesti Hamkin tutkimusyksiköt edistävät seudun elinkeinoelämää ja työelämälähtöistä tutkimusta ja tukevat samalla opiskelijoiden kehitystä. Kiinteä vuorovaikutus Hamkin ja alueen pk-yritysten ja julkisen sektorin välillä on välttämätöntä tulevaisuuden haasteisiin vastaamiseksi.

Yhteistyösopimus on onnistuessaan joka kantilta win-win -tilanne. Hamk parantaa toimintaedellytyksiään seudulla ja seutu yrityksineen saa lisää kilpailukykyä.

Ammattikorkeakoulu erilaisine hankkeineen niveltyy hyvin alueen järkivihreään elinkeinostrategiaan, joka perustuu biotalouteen ja ympäristöteknologiaan.

Hamk on tehnyt jo ennestään toimivaa ja tulevaisuuteen katsovaa yhteistyötä Forssan Yrityskehityksen ja seudun yritysten kanssa. Hyvästä esimerkistä käy Hamkin ja Fykin luotsaama kiertotalouden kasvuyritys- ja startup-tapatuma FRUSH huhtikuussa.

Ammattikorkeakoulun ja FAI:n vahva läsnäolo vankistaa seudun vetovoimaa ja välillisesti auttaa turvaamaan työpaikkojen säilymistä. Työelämäyhteistyötä seudulla kannattaa edelleen tiivistää.

Uusimmat

Fingerpori

comic